Times of Suriname

$PHULNDDQVH PLQLVWHU RYHUOHJW PHW WRSIXQFWLR­QDULV 1RRUG .RUHD VS zet importheff­ingen voor staal uit Europese Unie door

-

VS - De Amerikaans­e minister Mike Pompeo (Buitenland­se Zaken) heeft in New York gedineerd met de Noord-Koreaanse topfunctio­naris Kim Yong-chol. De mannen vertrokken na ongeveer anderhalf uur zonder details te geven over wat is besproken.

Pompeo deelde foto’s van de ontmoeting op Twitter. Te zien is hoe de aanwezigen lachend het glas heffen. De minister sprak over een nuttige bijeenkoms­t en verklapte dat µsteak, maws en kaas’ op het menu stonden. De Verenigde Staten willen dat de NoordKorea­nen hun kernwapenp­rogramma ontmantele­n. Een hoge medewerker van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken zei dat Washington een µhistorisc­he’ toezegging verlangt van Pyongyang en iets wat µnog nooit is gedaan’.

Uit het huidige overleg tussen de landen moet blijken of Noord-Korea bereid is serieus te praten over denucleari­satie, zei de bron. De Amerikanen zien dat als voorwaarde voor een ontmoeting tussen president Donald Trump en de NoordKorea­anse leider Kim Jongun in Singapore.

De bron zei dat Trump bereid is langer dan een dag in Singapore door te brengen, mits de uitkomst van het overleg veelbelove­nd genoeg is. De president had eerder toegezegd Kim daar op 12 juni te ontmoeten, maar zegde die afspraak later af vanwege de µenorme woede en open vijandighe­id’ uit de hoek van Pyongyang. (NU)

Een staalfabri­ek. (Foto: NU) VS - De Verenigde Staten gaan mogelijk importheff­ingen op staal en aluminium afkondigen voor de Europese Unie. De plannen zouden mogelijk gisteren al bekendgema­akt worden.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingevoerde bronnen. President Donald Trump stelde in maart importtari­even in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelscon­flict met China. Bondgenote­n Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tijdelijk uitgezonde­rd van de heffingen.

Begin mei gaf Trump de EU nog een maand uitstel voor de importheff­ingen. In de tussentijd probeerde de EU het Amerikaans­e plan van tafel te krijgen. Dat lijkt niet te zijn gelukt.

De EU kondigde eerder aan terug te slaan als de heffingen ingaan. Voor staal en aluminium gaat de EU dezelfde tarieven rekenen als de VS. Daarnaast komen er nieuwe tarieven op typisch Amerikaans­e producten zoals spijkerbro­eken, Harley Davidson-motoren en pindakaas. (NU)

 ??  ?? De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo. (Foto: Elsevier Weekblad)
De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo. (Foto: Elsevier Weekblad)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname