Times of Suriname

9HUGDFKWH GRGHOLMNH VFKLHWSDUW­LM 3DUNODQG PDDNWH YLGHR¶V RYHU SODQQHQ

-

VS - De man die ervan wordt verdacht zeventien mensen te hebben doodgescho­ten op zijn voormalige middelbare school in )lorida, maakte voorafgaan­d aan het bloedbad een serie filmpjes. Hij praat in de video’s over zijn plannen om µzeker twintig mensen’ te doden met een AR-15. Aanklagers gaven de videobeeld­en woensdag vrij. Het gaat om drie korte video’s met elk een maximale duur van 90 seconden.

Nikolas Cruz (19) filmde zichzelf vermoedeli­jk kort voordat hij het vuur opende op de school in Parkland. Hij stelt zichzelf in ppn van de video’s rustig voor: “Hallo. Mijn naam is Nik en ik word de volgende schoolschu­tter van 2018.”

Cruz doet in de video een grimmige voorspelli­ng. “Jullie gaan er allemaal aan,” zegt hij. Gevolgd door: “Ik kan niet wachten.” Hij maakte zeker drie korte filmpjes. Het is onduidelij­k wanneer en waar de beelden zijn opgenomen.

De autoriteit­en arresteerd­en de man na het bloedbad op de school. Hij bekende het vuur te hebben geopend, maar over zijn motief bestaat nog onduidelij­kheid. Cruz klaagt in een video dat mensen hem zien als een µidioot’ en zwoer dat µjullie allemaal zullen weten wie ik ben’.

De Amerikaan staat terecht voor zeventienv­oudige moord en zeventien pogingen tot moord.

Cruz gebruikte een legaal aangeschaf­te semi-automatisc­he geweer bij de schietpart­ij. Dit leidde tot een golf van protesten tegen vuurwapeng­eweld in de Verenigde Staten. Zo werden op duizenden scholen de lessen stilgelegd en vele duizenden scholieren gingen de straat op.

Een aantal Amerikaans­e steden en staten heeft er sindsdien voor gekozen om de wapenwette­n te wijzigen. )lorida verhoogde de minimumlee­ftijd om (semi) automatisc­he geweren te kopen van 18 naar 21 jaar en stelde een wachtperio­de van drie dagen in op de verkoop van alle wapens. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname