Times of Suriname

5HJHULQJ 5DMR\ RS UDQG YDQ DIJURQG

-

SPANJE - Absolute crisis voor de Spaanse premier Mariano Rajoy: vandaag of morgen is het definitief erop of eronder voor zijn minderheid­sregering die al sinds zijn aantreden in 2016 een wankele positie heeft.

Al sinds de eerste dag hangen de opduikende corrupties­chandalen rond Rajoys Partido Popular als een molensteen om zijn nek. Morgen blijkt of ze hem definitief de kop kosten – als over de motie van wantrouwen van socialisti­sche oppositiel­eider Pedro Sanchez wordt gestemd. “Treedt u toch af, meneer Rajoy,” zei Sanchez gisterocht­end in het debat voorafgaan­d aan de motie. “Dan is het allemaal achter de rug. Uw tijd zit erop.” Maar Rajoy weigert zelfs op te stappen ni de uitspraak van de Spaanse rechter vorige week – die hele forse straffen uitdeelde aan onder meer de oud-penningmee­ster van de PP (33 jaar) – en aan de aan de PP gelieerde zakenman Correa (maar liefst 51 jaar).

Ook de Partido Popular zelf werd tot een boete veroordeel­d. Daarnaast zijn er nog de talloze andere kleinere maar vooral grotere corrupties­chandalen die de PP in een kwaad daglicht stellen. Premier Rajoy bagatellis­eert het: “Corruptie is overal, dat weet u heel goed”, zei hij tegen Sanchez, doelend op corrupties­chandalen rond zijn PSOE. Ook hield Rajoy gisteren vol dat hij nog steeds de aangewezen persoon is die het land kan leiden, omdat onder zijn premiersch­ap de economie is gegroeid en de werklooshe­id is afgenomen. “Hoezo: boter op zijn hoofd”, zeggen inwoners van Barcelona, die het debat op de televisie volgen in een bar. Pedro Sanchez heeft zich verzekerd van 175 medestande­rs voor de motie, maar hij heeft er 176 nodig. Alles hangt vandaag af van de positie die de vijf leden van de PNV – de Nationalis­tische Baskische Partij – innemen. Zij kunnen Sanchez aan de benodigde stemmen helpen. Maar de Basken, die Rajoy ook vaak gedoogsteu­n gaven, maken pas later hun standpunt bekend.

Sanchez heeft gezegd een tijdelijke regering te willen leiden – en µbinnen enkele maanden’ verkiezing­en uit te zullen schrijven. Wanneer dat is, is onduidelij­k. Het is de reden dat de rechtse partij Ciudadanos van Albert Rivera zijn steun aan de motie zal onthouden. Rivera is gebaat bij snelle verkiezing­en, omdat hij in verschille­nde peilingen als winnaar wordt aangewezen. Dat is zeker te danken aan zijn harde opstelling in de Catalaanse crisis. Bij de verkiezing­en van 20 december in de regio Catalonië werd zíjn partij de grootste.

Ook als de motie er niet doorheen komt, krijgt de regering Rajoy het heel moeilijk omdat Ciudadanos de PP sowieso niet meer zal steunen. Ook dat zal leiden tot een onwerkbare situatie voor Rajoy - de man die altijd wat onhandig en vaag formuleert, en onder Spaanse journalist­en de bijnaam µSexor Plasma’ heeft, omdat hij alleen via een scherm communicee­rt. Linksom of rechtsom: Rajoy zijn hoofd hangt in een strop – het is alleen de vraag wie het koord aantrekt – en hoe hard. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname