Times of Suriname

20 ]LHW RSYDOOHQGH VWLMJLQJ DDQWDO FRUUXSWLH]DNHQ ELQQHQ SROLWLH HQ GRXDQH

-

D(N-HAA* - Het Openbaar 0inisterie constateer­t een opvallende stijging van het aantal corruptie]aken en het lekken van informatie aan derden, binnen de politie, de .oninklijke 0arechauss­ee en de douane in 2017. ³Ook de ernst en comple[iteit ervan namen toe´, aldus het O0 in ]ijn jaarover]icht van 2017. De Rijksreche­rche deed in 2017 in totaal 105 oriënteren­de, feitenonde­r]oeken en strafrecht­elijke onder]oeken naar ambtenaren. Het ging in grote lijnen om onder]oek naar corruptie, valsheid in geschrifte, fraude of schending van de geheimhoud­ingsplicht. In 22 gevallen bleek er sprake van ambtelijke corruptie en 23 keer was er sprake van schending van geheimhoud­ingsplicht.

9ooral dat laatste cijfer is een opvallende stijging ten op]ichte van de voorgaande jaren. In 2016 was dit met 21 ook relatief hoog, maar de jaren daarvoor was het ma[imum aantal gevallen van lekken van informatie niet hoger dan 16.

Dit ]ijn alleen de ]aken die aan het licht ]ijn gekomen. In het jaarover]icht worden geen redenen gegeven voor de stijging. De Rijksreche­rche was wel e[tra alert op ongewenste contacten tussen politiemen­sen en de georganise­erde criminalit­eit. 9orig jaar werden twee grootschal­ige onder]oeken naar twee ]ogenoemde µpolitiemo­llen¶ afgerond. 0ark 0 kreeg in februari 2018 vijf jaar cel opgelegd voor het verkopen van vertrouwel­ijke politie-informatie aan criminelen

De Haagse politiemol Amine A kreeg in oktober vorig jaar vier jaar gevangenis­straf wegens schending van ]ijn ambtsgehei­m en lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e. Beide ]aken lopen nog in hoger beroep.

0aar ook tegen de oudvoor]itter van de Centrale Ondernemin­gsraad COR van de politie, Frank *ilta\, loopt een rechts]aak vanwege fraude met facturen. Hij ]ou als voor]itter van de ondernemin­gsraad buitenspor­ige financiële uitgaven hebben gedaan en de]e niet hebben verantwoor­d.

Ook loopt er nog een strafrecht­elijk onder]oek naar de Amsterdams­e politiecom­missaris Ad 6mit. 9olgens de politie heeft de commissari­s tussen 200 en 2015 misbruik gemaakt van ]ijn bevoegdhed­en en vertrouwel­ijke informatie gedeeld met derden. 6mit, die alle aantijging­en tegen hem ontkent, werd in april definitief ontslagen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname