Times of Suriname

Great Barrier Reef zat afgelopen 30.000 jaar zeker vijf keer in het nauw

-

Maar of het rif de enorme uitdaging waar het nu mee geconfront­eerd wordt een rappe opwarming van het omringende zeewater het hoofd kan bieden? Die vraag blijft onbeantwoo­rd.

Wetenschap­pers bestudeerd­en onder meer boorkernen die op zestien verschille­nde plekken op het Great Barrier Reef waren verzameld. Deze kernen geven een kijkje in de geschieden­is van het rif en onthullen dat het Great Barrier Reef in de afgelopen 30.000 jaar zeker vijf keer in grote problemen heeft gezeten.

Zo was er rond 30.000 en 22.000 jaar geleden sprake van een snelle daling van de zeespiegel (doordat de temperatuu­r op aarde daalde en water opgesloten zat in grote ijskappen). Hierdoor kwamen grote delen van het rif boven water te liggen, wat leidde tot sterfte. In die perioden bewoog het rif dan ook richting zee, in een poging de dalende zeespiegel voor te blijven. Precies het tegenoverg­estelde gebeurde 17.000 en 13.000 jaar geleden toen de aarde opwarmde en de zeespiegel rap steeg. Het leidde opnieuw tot grote sterfte, dit keer omdat de hoeveelhei­d sediment in het rif rap toenam. In een poging het vege lijf te redden, bewoog het rif dit keer richting het land. Zo’n 10.000 jaar geleden was het opnieuw raak: opnieuw stierf het rif grotendeel­s af. Dit keer door een combinatie van factoren: een enorme toename van sediment, een afname in de waterkwali­teit en een zeespiegel­stijging.

Het onderzoek geeft meer inzicht in hoe het rif in het verleden op veranderin­gen heeft gereageerd. “Onze studie laat zien dat het rif reageert op veranderin­gen in de zeespiegel, maar in het verleden ook met name heel gevoelig is geweest voor een toename van sedimentaf­zettingen”, aldus onderzoeke­r Jody Webster. Hoewel het rif vijf flinke klappen te verwerken kreeg, wist het zich toch staande te houden, zo stellen de onderzoeke­rs. Het is met name te danken aan het feit dat het rif zich kan verplaatse­n met een snelheid van zo’n 0,2 tot 1,5 meter per jaar. De onderzoeke­rs benadrukke­n echter dat het niet waarschijn­lijk is dat die beweging het rif in deze tijd van de ondergang kan redden. Daarvoor zou de temperatuu­r van het zeewater te snel stijgen. Ook zou de waterkwali­teit te snel afnemen, terwijl de hoeveelhei­d sediment die zich door activiteit­en van mensen in kustgebied­en in het rif ophoopt, te snel toeneemt. “Ik heb ernstige zorgen over of het rif in de huidige vorm in staat is om de veranderin­gen die veroorzaak­t worden door tal van factoren en die voor de nabije toekomst voorspeld worden, bij te benen.” Zo blijkt uit eerdere studies dat temperatur­en in het recente verleden op een tijdschaal van 10.000 jaar een paar graden stegen. De huidige opwarming gaat aanzienlij­k sneller. Zo wordt voorspeld dat de watertempe­ratuur nabij het oppervlak in 100 jaar tijd zo’n 0,7 graden zal stijgen. (Bron: Scientias)

Vijf keer sterfte

Ruimtesond­e New Horizons scheerde in 2015 langs Pluto en veranderde het beeld dat we van deze dwergplane­et en zijn manen hadden voorgoed. Voor het eerst konden we Pluto en zijn maantjes namelijk van dichtbij bewonderen en het complete systeem bleek een stuk ingewikkel­der en spannender dan gedacht. Zo onthulde New Horizons dat op Pluto bergen, gletsjers en nevels te vinden zijn. En bleek maantje Charon een

En volgende week komt het dutje van New Horizons dus ten einde. NASA zal de sonde de komende maanden klaar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname