Times of Suriname

Stoplichte­n springen sneller op rood door telefoonge­bruik

-

Heb jij het idee dat het verkeersli­cht altijd veel te snel weer op rood springt, terwijl de rij auto’s voor je nog nauwelijks korter is geworden? Dat kan kloppen, meldt het Vlaamse agentschap Wegen en Verkeer nu. De oplossing is eenvoudig: blijf van je telefoon af.

Veel mensen gebruiken de wachtrij voor een verkeersli­cht om toch even snel hun appjes of gemiste oproep te checken. Ze staan toch stil, dus het kan geen kwaad, denken ze. Maar dat blijkt wel een onverwacht bijeffect te hebben, laat het agentschap weten. Het blijft dan namelijk minder lang groen.

De verklaring voor dit opmerkelij­ke verband ligt in de slimme detectielu­ssen. Automobili­sten die op hun telefoon zitten te kijken, zien minder snel dat het voor hen weer begint te rijden en reageren dus een trager. De detectielu­ssen op de weg interprete­ren dit alsof het minder druk is. Die tellen immers het aantal keren dat er een auto overheen rijdt in enkele seconden. “Ze raken in de war”, twittert het agentschap. GSM-gebruik zorgt voor langere wachttijde­n bij verkeersli­chten omdat voertuigen minder vlot op elkaar aansluiten en onze detectielu­ssen in de war geraken. Met de GSM achter het stuur krijg je files, sluipverke­er en tijdverlie­s. En het is gewoon niet veilig.

En die slimme systemen zijn zo ontworpen dat het langer groen blijft als het druk is, en minder lang als er nauwelijks verkeer is. Dat zou moeten helpen om files in steden te vermindere­n, maar in de praktijk bleek dat vies tegen te vallen. De politie ging in Asse op onderzoek uit en kwam daar tot het opmerkelij­ke antwoord. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname