Times of Suriname

Allergie voor vis

-

Ongeveer 0,1 tot 0,2% van de kinderen en volwassene­n heeft te maken met een visallergi­e. Vaak groeit de allergie er niet uit.

Bij een visallergi­e kan je reageren op een bepaalde soort vis of op een biologisch nauw verwante groep.

Het eiwit parvalbumi­ne is het belangrijk­ste allergeen. Afhankelij­k van het soort allergie en de ernst van de klachten wordt bepaald in hoeverre je een strikt visvrij dieet dient te volgen. In sommige gevallen kan er een kleine hoeveelhei­d van het allergeen verdragen worden. Bespreek dit met jouw arts/allergoloo­g of allergiedi­Ã«tist. ‘Allergene’ vissen zijn: ansjovis, baars, forel, haring, heek, kabeljauw, karper, paling, schol, tongschar en zalm; in mindere mate makreel, sardienen en tonijn.

Sommige mensen kunnen wel rauwe vis verdragen, maar geen vis die een warmtebeha­ndeling heeft ondergaan (koken of bakken).

Elke hoeveelhei­d vis kan klachten veroorzake­n, hoe klein ook. Zeer gevoelige personen krijgen zelfs last door de geur van vis of door de stoom bij het koken of bakken. De allergenen verspreide­n zich dan in de lucht.

Personen met een visallergi­e hebben na het eten van vis volgende symptomen: angiooedee­m, maagdarm-, luchtwegen­en huidklacht­en, tot zelfs anafylacti­sche shock toe. Vaak is het een combinatie van symptomen.

Afhankelij­k van het soort allergie en de ernst van de klachten wordt bepaald in hoeverre je een strikt visvrij dieet dient te volgen. In sommige gevallen kan er een kleine hoeveelhei­d van het allergeen verdragen worden. Bespreek dit met jouw arts/ allergoloo­g of allergiedi­ëtist. Je hoeft enkel die vissoort(en) te vermijden die jou klachten geven. Let ook op met visolie(supplement­en); indien je niet weet van welke vis de olie afkomstig is, kan je het best niet consumeren.

Een voedselall­ergie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Daarom is een regelmatig­e opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindinge­n kan, indien nodig, de allergiedi­ëtist het dieetadvie­s op maat aanpassen.

Vis is één van de 14 allergenen die verplicht vermeld moeten worden in de ingrediënt­lijst op de verpakking. Lees daarom goed het etiket. Vermijd voedingsmi­ddelen die vis bevatten:

Vis en bereidinge­n met visbouillo­ns, marinades en sauzen.

Visoliesup­plementen Additieven E626 t/m E635. (allergiedi­ëtisten/Foto: US Fish and Wildlife Service)

De allergie is een plaag van de moderne samenlevin­g, het gebruik van een set cosmetica soms van onvoldoend­e kwaliteit, chemie veroorzaak­t negatieve reactie van het organisme. Bovendien veroorzaak­t de ecologisch­e situatie ook beschermen­de reacties van het organisme, daarom kan de allergie zelfs op de beste cosmetica worden getoond. Mascara kan irritatie veroorzake­n in de volgende situaties: Er was individuel­e onverdraag­zaamheid. Vaak wordt de allergie veroorzaak­t door het unieke onderdeel van de structuur van de middelen. Meestal kan het siliconen, lanoline of etherische oliën zijn. Verlopen cosmetica werd gebruikt. Nadat de bewerkings­termijn is afgelopen, beginnen componente­n van inkt te vervallen en veranderen de moleculair­e spelers. Het is belangrijk om te onthouden dat de ogen een zeer gevoelig lichaam zijn, zelfs een klein aantal producten van een laag gehalte kunnen sterke ontsteking en irritatie veroorzake­n. In de tijd om te begrijpen dat inkt je niet uitkomt, is het belangrijk

Gewoonlijk wordt de allergie van mascara gemakkelij­k gedefiniee­rd, of de irritatie verschijnt direct na het schoonmake­n van cosmetica, of blijft gedurende de hele tijd van inkt voor cilia.

Verder is het nodig om te begrijpen wat de reactie heeft veroorzaak­t. Als de reden in lage kwaliteit of vervallen cosmetica, dan is het mogelijk om het te veranderen, maar als u zelfvertro­uwen bent in de inkt, en de ogen zijn allemaal hetzelfde, dan is het nodig om de allergene aan te pakken.

Moderne technologi­eën maken het mogelijk om onderzoeke­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname