Times of Suriname

Sobere viering herdenking 145 jaar Hindostaan­se Immigratie in Nickerie

-

NICKERIE - De teleurstel­ling bij velen was groot op de ochtend van 5 juni bij de herdenking van 145 jaar Hindostaan­se Immigratie in Nickerie. Het blijkt dat weinig mensen waren gekomen om mee te doen aan de bloemleggi­ng bij de diverse monumenten in Nickerie, met daaraan gekoppeld een optocht met praalwagen­s. Omstreeks tien uur verzamelde een kleine menigte; een bekende groep die zich elk jaar weer laat zien bij de traditione­le optocht en het brengen van hulde bij enkele monumenten, waaronder het monument Lalla Rookh aan de Julianastr­aat. De gele vestjes van de leden van de sociaal culturele vereniging (scv) Karishma overheerst­e boven de weinige aanwezigen. Onder hen bevonden zich enkele leden van de groep van de Javaanse immigratie en van het Comité Herdenking 1 juli.

De nazaten van de Hindostaan­se immigrante­n zijn in niet in groten getale aanwezig, terwijl in dit district het overgrote deel van de bevolking uit Hindostane­n bestaat. De aanwezigen schoven hun mening dan ook niet onder stoelen of banken, en lieten duidelijk blijken ontevreden te zijn met de slechte opkomst. De organisati­e valt niets te verwijten, want die heeft alles in het werk gesteld om de activiteit­en zo goed mogelijk te promoten via de media, social media, flyers en spandoeken; vrijwel alle mogelijke manieren zijn aangegrepe­n om de gemeenscha­p op de hoogte te stellen van de activiteit­en in het kader van de herdenking van 145 jaar Hindostaan­se Immigratie.

“Zou het kunnen liggen aan het feit dat er twee organisati­es zijn”, vroegen enkele van de omstanders zich af. Enkele waren ook niet te spreken over het feit dat zowel districtsc­ommissaris Wedprekash Joeloemsin­gh van Nickerie als zijn collega Laksmienar­ain Doebay van Saramacca, die tevens de voorzitter van Karishma is, afwezig was. Maar dat heeft de pret niet mogen drukken. In tegenstell­ing tot de dag ervoor, was het een mooie zonnige dag en het leggen van bloemstukk­en ging normaal door.

Bij het monument van Lalla Rookh zijn de aanwezigen welkom geheten door de secretaris van Karishma, Dew Mahabier, die gelijk de voorzitter verontschu­ldigde, omdat die om 11.00 uur in de Congreshal in Paramaribo moest zijn om gehuldigd te worden, om zich daarna te begeven naar zijn standplaat­s in Saramacca waar hij ook een druk programma had om af te werken.

Drie geestelijk­en: een pandit, een belijder van de islam en een christelij­ke voorganger gingen voor in gebed om de Allerhoogs­te te bedanken voor deze dag en dat hij ons heeft samengebra­cht in dit mooie land. Daarna kwam Ashok Algoe, ondervoorz­itter van Karishma, aan het woord.

Na de toespraak bij het monument van Lalla Rookh werd een bloemstuk gelegd en de stoet trok naar het volgende monument van de Javaanse immigratie. Naarmate het uur vorderde, sloten meerdere mensen zich aan bij de groep.

Onder degenen die meeliepen, waren de assembleel­eden Jeetendra Kalloe en William Waidoe.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname