Times of Suriname

Den Haag verbiedt ‘speklapjes­actie’ Pegida bij moskee

-

DEN HAAG - Antiislamg­roep Pegida mag van de Haagse burgemeest­er Pauline Krikke vrijdag geen demonstrat­ieve barbecue houden voor de deur van de As-Soennah Moskee. De groep wil speklappen braden op de stoep voor de moskee. “Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoring­en van de openbare orde. De aankondigi­ng van de demonstrat­ie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontat­ie en provocatie”, staat in een dinsdag gepublicee­rde verklaring van Krikke.

Pegida mag van Krikke wel demonstrer­en op de Koekamp, dicht bij het Haagse Malieveld. “Demonstrer­en is een grondrecht dat we in Den Haag hoog achten.” Maandag verbood de rechter in Utrecht een vergelijkb­are barbecue van Pegida op de stoep voor een moskee in Kanaleneil­and. Ook burgemeest­er Jan van Zanen van Utrecht noemde het geplande protest onverantwo­ord. Hij stelde bang te zijn voor wanordelij­kheden, omdat het vanwege de ramadan extra druk is bij de moskee.

Bovendien zagen veel jongeren de ‘speklapjes­actie’ van Pegida als een ernstige provocatie. Ook zijn signalen opgevangen van tegendemon­straties. De rechter steunt burgemeest­er Van Zanen in zijn afweging.

Pegida wil ook in vier andere gemeenten tijdens het avondgebed en de ramadan varkensvle­es roosteren. In Arnhem, Gouda en Utrecht is de groep niet welkom op de door Pegida gewenste plek. In Rotterdam mag de beweging donderdag wel voor de Laleli Moskee gaan staan.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname