Times of Suriname

VN eist wijziging Amerikaans­e migrantenb­eleid om schending kinderrech­ten

-

VS - De Verenigde Naties (VN) eisen dat de Verenigde Staten het migrantenb­eleid bij de grens met Mexico per direct wijzigt. Door migrantenf­amilies vast te houden en hierbij kinderen van hun ouders te scheiden, zou het land de rechten van kinderen schenden.

“De VS moet per direct stoppen met het scheiden van families en het criminalis­eren van een actie die hoogstens een administra­tief vergrijp zou moeten zijn”, zei VN-woordvoerd­er Ravina Shamdasani gisteren over de omgang met migranten die illegaal het land betreden. Sinds oktober 2017, toen de Amerikaans­e president Donald Trump een decreet onderteken­de over het migrantenb­eleid, zijn honderden kinderen bij de zuidelijke landsgrens in hechtenis genomen. Shamdasani meldt dat het ook om zeer jonge kinderen gaat, onder wie een 1-jarige.

Een hooggeplaa­tste functionar­is van Trumps regering stelt dat het normaal is om in hechtenis genomen kinderen van hun ouders te scheiden, maar volgens Shamdasani is daar “niets normaals aan”. “Detentie is nooit in het belang van het kind en schendt altijd kinderrech­ten”, aldus Shamdasani.

Volgens Trump is het scheiden van gezinnen de schuld van beleid dat door de Democraten is opgesteld. Separating families at the Border is the fault of bad legislatio­n passed by the Democrats.

Er zouden zo veel kinderen van hun ouders zijn gescheiden, dat grenswacht­en en jeugdwerke­rs ze niet goed kunnen opvangen, aldus NBC News. Er zou een tekort zijn aan beddengoed en aparte slaapruimt­es. De Amerikaans­e zender bericht dit op basis van twee functionar­issen en een overheidsd­ocument. NBC News meldt ook dat sinds zondag 550 kinderen van hun ouders zijn gescheiden. Bijna driehonder­d van hen zouden langer dan 72 uur zijn vastgehoud­en, langer dan het wettelijk vastgestel­de tijdslimie­t voor dergelijk verblijf. Van die groep zou bijna de helft jonger zijn dan twaalf jaar.

Vanwege geweld en armoede proberen honderddui­zenden mensen van CentraalAm­erika naar de VS te verhuizen. Het gaat voornameli­jk om inwoners van Guatemala, Honduras en El Salvador.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname