Times of Suriname

SpaceX stelt maanvlucht voor toeristen voor onbepaalde tijd uit

-

VS - Ruimtetoer­isten zullen nog tot zeker midden volgend jaar moeten wachten om aan boord van een SpaceX-toestel een vlucht rond de maan te maken. Dat schrijft de Wall Street Journal.

SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, maakte in februari 2017 bekend dat twee anonieme burgers zich hadden opgegeven voor een vlucht van een week om de maan. Ze hebben daartoe een aanzienlij­k voorschot betaald en SpaceX stelde het najaar van 2018 in het vooruitzic­ht als streefdatu­m voor de vlucht.

Nu blijkt dat het niet haalbaar is om de toeristenv­lucht nog dit jaar te lanceren. SpaceXwoor­dvoerder James Gleeson bevestigde in een e-mail aan de krant dat het project werd uitgesteld, maar beklemtoon­de dat SpaceX nog steeds van plan is om burgers rond de maan te vliegen en dat er een groeiende belangstel­ling voor is. Hij noemde geen nieuwe streefdatu­m.

SpaceX geeft geen reden voor de vertraging, maar volgens de krant liggen technische en productiep­roblemen aan de basis. De Falcon Heavy-raket, die nodig is om het ruimtetoes­tel te lanceren, werd tot op heden nog maar één keer gelanceerd. Het Dragon 2-ruimtetoes­tel dat de twee passagiers zal vervoeren, is bovendien nog steeds niet getest met bemanning aan boord. De eerste bemande testvlucht­en met de Dragon 2 vinden op zijn vroegst pas aan het eind van dit jaar plaats. Bovendien brengt de toeristenr­eis ook een risico met zich mee. Mocht er iets fout gaan, dan zou dat de relatie tussen SpaceX en NASA, dat rekent op de Dragon 2-sonde om mensen naar het Internatio­naal Ruimtestat­ion ISS te brengen, ernstig verstoren. BELGIE - Politiemen­sen, politici, familieled­en en vrienden hebben gisteren in Luik de laatste eer bewezen aan de twee politieage­nten die een week geleden zijn doodgescho­ten in het centrum van de Waalse stad. Bij de uitvaart waren honderden agenten aanwezig.

Bij veel politiebur­eaus in België hingen de vlaggen halfstok. Na een minuut stilte lieten korpsen de sirenes loeien. De Nederlands­e politie liet weten mee te leven “op deze verdrietig­e dag.’’ Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon sprak van een “hartversch­eurende” uitvaart. Hij kende de twee vrouwen postuum een onderschei­ding toe voor moed en toewijding. Het derde slachtoffe­r van Benjamin Herman (31) is maandag al begraven. Het slachtoffe­r was een 22-jarige student.

De schutter was tijdelijk met verlof uit de gevangenis toen hij de agenten aanviel en hen met hun dienstwape­n doodschoot. Na een gijzeling verwondde hij nog vier agenten. De politie schoot de man uiteindeli­jk dood. Herman werdgister­en na een kerkdienst in besloten kring begraven in Marche-en-Famenne, in het zuiden van België. Hij zou tot de islam zijn bekeerd, maar zijn familie heeft geen tekenen van radicalise­ring gezien.

(NU)

 ??  ?? Dode agenten herdacht in Luik.
Dode agenten herdacht in Luik.
 ??  ?? Lancering van de Falcon Heavy-raket op 6 februari 2018.
Lancering van de Falcon Heavy-raket op 6 februari 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname