Times of Suriname

Verenigde Naties pleiten voor verbod of belasting op plastic

-

Volgens de Wall Street Journal kan het nog tot zeker midden 2019 duren voor de eerste ruimtetoer­isten richting de maan gestuurd zullen worden, maar vermoedeli­jk nog langer.

SpaceX heeft het plan opgevat om zwaar in te zetten op ruimtetoer­isme, een inkomstens­troom die kan bijdragen tot de oprichting van basisstati­ons op de maan en Mars door het ruimtevaar­tbedrijf. De maan is de verst verwijderd­e plek van onze aarde die ooit bereikt werd door de mens. Indien SpaceX volgend jaar effectief burgers in een vlucht om de maan stuurt, zou het de eerste keer zijn sinds het einde van de Apollomiss­ies begin jaren ‘70 dat er mensen richting de maan reizen.

(AD) VS - Omdat minder dan 10 procent van het plastic gerecycled wordt, pleiten de Verenigde Naties er bij overheden voor om plastic tasjes en voedselver­pakkingen van plastic te verbieden of te belasten. Dat staat in een rapport van de VN, dat dinsdag in het kader van Wereldmili­eudag werd gepresente­erd.

Volgens het rapport worden wereldwijd jaarlijks vijf biljoen plastic tasjes gebruikt. Als die naast elkaar neergelegd zouden worden, zou een gebied dat twee keer zo groot als Frankrijk is worden bedekt. TUNESIË - De Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM) vreest dat mogelijk tot 110 mensen het leven hebben verloren voor de kust van Tunesië. Daar zonk zondag een boot met migranten. Het officiële dodental staat op 48, maar volgens een IOMwoordvo­erder Volgens Erik Solheim, hoofd van het milieuprog­ramma van de VN, heeft de “kwelling van plastic elke hoek van de wereld bereikt”. Samen met de Indische regering is een campagne gestart om het plasticgeb­ruik terug te dringen. De slogan If you can’t reuse it, refuse it is daaraan gekoppeld.

In het rapport staat dat slechts 9 procent van de 9 miljard ton plastic dat ooit is geproducee­rd, is hergebruik­t. Het grootste deel van het plastic wordt weggegooid of belandt in de omgeving.

In China wordt het meeste zijn er “mogelijk zo’n 64 vermisten.”

Het Tunesische ministerie van Defensie maakte eerder bekend dat voornameli­jk Tunesiërs op de gezonken boot zaten. De kustwacht kon 67 mensen redden. Mensensmok­kelaars gebruiken plastic weggegooid, voor de Europese Unie en de Verenigde Staten. De VS produceert het meeste plastic, na Japan en de EU. Toch ziet de VN dat er een veranderin­g gaande is op het gebied van het gebruik van plastic. Al zestig landen hebben maatregele­n genomen tegen plastic tasjes die maar één keer gebruikt worden.

Veel van het weggegooid­e plastic belandt in zee. Doordat het niet of amper afbreekbaa­r is, blijft het jarenlang in zee drijven. Daar breekt het in steeds kleinere stukjes, waardoor verschille­nde diersoorte­n Tunesië in toenemende mate als vertrekpun­t voor boten die met migranten proberen Europa te bereiken. Een overlevend­e zei zondag dat de kapitein van boord ging toen de boot begon te zinken. De mensensmok­kelaar wilde zo kennelijk voorkomen dat hij het plastic aanzien voor voedsel, het opeten en vervolgens doodgaan. De gifstoffen die uit het plastic vrijkomen, komen via de dieren die het plastic eten ook in de voedselket­en terecht.

Vorige week werd in Thailand een uitgeputte griend gevonden die stukken plastic uitspuugde. Nadat dierenarts­en het dier dagenlang probeerden te redden, stierf het maandag. Tijdens de autopsie bleek dat de dode griend tachtig stukken plastic in zijn lichaam had met een totaalgewi­cht van 8 kilogram.

(NU) zou worden opgepakt door de kustwacht. “Ik overleefde door me negen uur vast te klampen aan hout’’, zei de geredde drenkeling bij een ziekenhuis in de Tunesische stad Sfax.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname