Times of Suriname

Dodental als gevolg van vulkaanuit­barsting in Guatemala blijft stijgen

-

GUATEMALA - Het dodental als gevolg van de vulkaanuit­barsting in Guatemala blijft oplopen. Volgens de autoriteit­en heeft de natuurramp inmiddels aan 69 mensen het leven gekost. Conred, de overheidso­rganisatie die de hulpverlen­ing na rampen coordineer­t, vreest dat de teller nog verder zal oplopen. Een groot deel van de doden is nog niet geïdentifi­ceerd.

In de buurt van de vulkaan zoeken familieled­en wanhopig naar hun verdwenen geliefden. Overledene­n liggen op straat onder dekens opgebaard of in gebouwen die tijdelijk dienstdoen als mortuarium.

De Volcán de Fuego stootte maandag na een nieuwe explosie nog meer vulkanisch materiaal en gaswolken uit. Het is een van de actiefste vulkanen in Midden-Amerika. Vanwege de nieuwe eruptie op maandag moeten volgens de autoriteit­en meer mensen worden geëvacueer­d. Zondag zijn al meer dan drieduizen­d mensen voor het natuurgewe­ld gevlucht. Zelfs in Guatemala-Stad, zo’n 50 kilometer van de vulkaan verwijderd, kwam as neer. Maandag heeft zich ook een aardbeving met een magnitude van 5,2 voorgedaan bij de kust van het land. Het epicentrum lag op 10 kilometer diepte. Volgens de eerste berichten is er geen sprake van schade als gevolg van de beving.

Het stadje Rodeo werd zondag het zwaarst getroffen. Volgens medewerker­s van de nationale rampenbest­rijding was er sprake van “een rivier van lava die is overstroom­d”. Vanwege de uitbarstin­g van zondag moest het vliegveld in de hoofdstad gesloten worden. Er was vulkanisch­e as op de enige landingsba­an terechtgek­omen. De luchthaven blijft tot nader order gesloten. De regering heeft de lokale bevolking opgeroepen kalm te blijven en zo snel mogelijk een veilig onderkomen te zoeken. In twee jaar tijd is de vulkaan twee keer uitgebarst­en. De gevolgen van de uitbarstin­g van dit jaar zijn groter. Dit komt doordat de vulkanisch­e as richting de hoofdstad geblazen wordt.

Volgens de rampenbest­rijdingsdi­enst in het land is dit de heftigste uitbraak van de laatste vier decennia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname