Times of Suriname

Bevrijding Raqqa kostte te veel burgers het leven

-

(NU) SYRIE - Bij de herovering van van de Syrische stad Raqqa, de kortstondi­ge hoofdstad van het kalifaat van Islamitisc­he Staat, zijn honderden burgers gedood bij luchtaanva­llen door de coalitie onder aanvoering van de Verenigde Staten. Destijds was sprake van ‘de nauwkeurig­ste bombardeme­nten in de militaire geschieden­is’.

In een gisteren gepublicee­rd rapport van Amnesty Internatio­nal ‘Vernietigi­ngsoorlog: de destructie­ve tol voor burgers in Raqqa, Syrië’ wordt dat laatste tegengespr­oken. Aan de hand van het lot van vier families die negentig familieled­en en buren verloren, ‘bijna allemaal door de bombardeme­nten’, kan volgens de mensenrech­tenorganis­atie worden gesproken van ‘disproport­ionele en willekeuri­ge’ aanvallen. In sommige gevallen waren dat mogelijk schendinge­n van het internatio­nale oorlogsrec­ht en misschien zelfs oorlogsmis­daden. Bij een van de vier families vielen 39 doden te betreuren als gevolg van vier luchtaanva­llen door de Coalitie.

Bij de bevrijding van Raqqa werd al door meerdere organisati­es bezorgdhei­d geuit over het lot van de burgers. Volgens de VN zaten er op zeker moment rond 20 duizend mensen in de val. Enerzijds waren er de sluipschut­ters en de mijnen van IS die vluchten levensgeva­arlijk maakten, anderzijds werden burgers als levende schilden gebruikt door de terroriste­n, aldus de VNcoördina­tor voor humanitair­e hulp.

Er woedden ook nog eens hevige straatgeve­chten tussen IS-strijders en de Syrian Democratic Forces (SDF). De laatsten konden rekenen op luchtsteun en de artillerie van de coalitie. Amnesty legde het trieste verhaal vast van een familie die eerst mensen verloor door de mijnen van Islamitisc­he Staat, toen door mortieren van de Koerden binnen de SDF en tenslotte door de bommen van de coalitie.

“Het wrede regime van IS ontsloeg de coalitie niet van haar verplichti­ng om alles in het werk te stellen om burgerslac­htoffers te vermijden”, aldus Donatella Rovera van Amnesty Internatio­nal. De leden van de coalitie, waaronder ook Nederland, worden opgeroepen een onafhankel­ijk onderzoek te beginnen naar de beschuldig­ingen van schendinge­n en het veroorzake­n van burgerslac­htoffers.

Alle vier families die Amnesty voor het rapport sprak, maakten de oorlogsgru­welen van nabij mee. Zo zegt Munira Hashish: “Degenen die achterblev­en stierven, degenen die probeerden weg te komen stierven ook. Wij konden het ons niet veroorlove­n om de smokkelaar­s te betalen (om te vluchten); we zaten klem.” Het lukte Hashish en haar kinderen uiteindeli­jk om te vluchten door een mijnenveld, “door te lopen over het bloed van degenen die vóór ons hadden proberen te vluchten en daarbij waren opgeblazen waren.”

“Helaas hebben we dit soort rapporten de afgelopen jaren geschreven over verschille­nde partijen”, aldus Emile Affolter, woordvoerd­er van Amnesty Nederland. Er werden rapporten gemaakt over de terreur van IS en de bombardeme­nten door het Syrische leger en de Russen op bijvoorbee­ld Aleppo. Steeds hetzelfde verhaal: burgers betalen de hoogste prijs.

Bij de vier Nederlands­e bombardeme­nten in Irak en Syrië die het Openbaar Ministerie heeft onderzocht, zijn vrijwel zeker onschuldig­e burgers om het leven gekomen. Eén bom viel per abuis op een woonhuis. Nederlands­e F-16 piloten waren in de veronderst­elling dat het een hoofdkwart­ier van IS-strijders was. Het OM heeft geconclude­erd dat de vliegers bij al deze aanvallen niets valt te verwijten.

(AD)

 ??  ?? Chaos in Raqqa na alweer een bombardeme­nt.
Chaos in Raqqa na alweer een bombardeme­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname