Times of Suriname

Kabinet ziet geen reden Oekraïne aansprakel­ijk te stellen voor MH17

-

OEKRAINE - Het kabinet ziet geen gronden om Oekraïne verantwoor­delijk te stellen voor het niet volledig sluiten van het Oekraïense luchtruim voordat vlucht MH17 werd neergescho­ten. Dat schreef minister Stef Blok (Buitenland­se Zaken) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Onder meer PVV, SP, Forum voor Democratie en CDA vinden dat naar de verantwoor­delijkheid van Oekraïne moet worden gekeken, omdat het land zijn luchtruim op de dag van de ramp niet had gesloten. Destijds waren boven het oosten van Oekraïne al verscheide­ne vliegtuige­n neergehaal­d door pro-Russische rebellen.

“Op basis van het rapport van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid, de uitkomsten van het strafrecht­elijk onderzoek van het JIT, informatie uit openbare bronnen en eigen, voortduren­d, onderzoek, waaronder juridisch onderzoek, is er naar het oordeel van het kabinet op dit moment geen juridisch overtuigen­d bewijs voor succesvoll­e aansprakel­ijkstellin­g van Oekraïne”, schrijft Blok in de brief.

Het kabinet acht het niet nodig aanvullend onderzoek naar de mogelijke aansprakel­ijkheid van Oekraïne in te stellen. Blok sluit echter niet uit dat er uit het strafrecht­elijk onderzoek van het Joint Investigat­ions Team (JIT) informatie komt waardoor die overweging verandert. Daarvoor is wel “juridisch overtuigen­d bewijs” noodzakeli­jk.

Blok benadrukt dat de samenwerki­ng met Oekraïne, dat ook is aangeslote­n bij het JIT, goed verloopt en essentieel is voor de effectivit­eit van het strafrecht­elijk onderzoek. Maleisïe, België en Australië maken ook deel uit van het onderzoeks­team. Raketinsta­llatie die MH17 neerhaalde, heeft unieke ‘vingerafdr­uk’

Nederland stelde eind vorige maand Rusland aansprakel­ijk voor het neerhalen van MH17. Ook Australië nam die stap. Dat gebeurde naar aanleiding van onderzoeks­resultaten van het JIT, die medio mei zijn gepublicee­rd. Het team vond overtuigen­de bewijzen dat de bukraketin­stallatie waarmee het burgervlie­gtuig is neergescho­ten afkomstig was van een Russische legereenhe­id. Rusland ontkent elke betrokkenh­eid.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne getroffen door een buk-raket. Alle 298 inzittende­n, onder wie 196 Nederlande­rs, kwamen om het leven.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname