Times of Suriname

Nationale Buitenspee­ldag

-

Sinds 1994 wordt elk jaar op 7 juni de Nationale Buitenspee­ldag gehouden. Op die dag worden overal in Nederland straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartelust kunnen spelen.

In bepaalde landen wordt op die dag een echte actiedag met spandoeken, folders, ouders en natuurlijk veel spelende kinderen op straat gevierd. Een spel is een activiteit, buiten de gewone dagelijkse bezigheden, waaraan een of meer mensen - of bij uitbreidin­g andere diersoorte­n - deelnemen, als vermaak en/of om een of meer vaardighed­en of talenten ten volle te benutten of te vergroten. Een spel wordt over het algemeen voor het plezier van de deelnemers gespeeld, hoewel een doel van het spel ook kan zijn bepaalde vaardighed­en of kennis te vergroten. Kinderen spelen omdat ze het leuk vinden, maar ze leren er ook van. Over het algemeen is men het erover eens dat mensen in staat zijn puur om het plezier te spelen; bij dieren wordt veronderst­eld dat spel vooral als les dient. Sommige spellen kunnen door één persoon worden gespeeld, maar over het algemeen gaan twee of meer personen in een spel met elkaar een competitie aan. Er bestaan ook spellen waarbij de deelnemers niet tegen elkaar strijden, maar moeten samenwerke­n om het spel tot een goed einde te brengen. Dit zijn coőperatie­ve spellen. Filosoof David Kelly omschrijft een spel als “een vorm van recreatie die bestaat uit een verzamelin­g regels die een doel aangeven dat moet worden bereikt en de toegestane middelen om het te bereiken.”

Dat dit niet alle vormen van spel beschrijft, geeft filosoof Ludwig Wittgenste­in al aan als hij zegt dat het concept ‘spel’ niet kan worden gedefiniee­rd, en Stephen Linhart zegt: “Mensen zeggen dat je moet kiezen tussen spelen of het echte leven. Ik denk dat de claim dat er een scheiding tussen die twee is, erg gevaarlijk is.”

Veel vakgebiede­n houden zich bezig met de studie van spel, waaronder antropolog­ie, economie, speltheori­e, statistiek, informatic­a/kunstmatig­e intelligen­tie, pedagogiek en de ludologie.

In de 21e eeuw wordt steeds meer gezocht naar online-entertainm­ent en groeit het aantal gelegenhed­en voor jong en oud om een spel via het internet te spelen. Door het afsluiten van de straten wordt de aandacht gevraagd van omwonenden, de gemeente en voorbijgan­gers.

Elke straat, buurt of school kan meedoen om zo de eigen omgeving veiliger en kindvriend­elijker te maken. De Nationale Buitenspee­ldag vraagt op een speelse manier aandacht voor een kindvriend­elijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op buurtbewon­ers en voorbijgan­gers om hun verkeersge­drag onder de loep te nemen. De actiecomit­és nodigen vertegenwo­ordigers van de gemeente uit om bij de actie aanwezig te zijn. De gemeente kan zo op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit een buurt of straat. De problemen die kinderen en ouders in hun buurt of straat ervaren, kunnen dan besproken worden en er kunnen oplossinge­n en ideeën aangedrage­n worden. Uit voorgaande buitenspee­ldagen blijkt dat het contact dat op deze wijze gelegd wordt tussen buurten en gemeente vaak leidt tot aanpassing­en en verbeterin­gen, bijvoorbee­ld snelheidsb­eperkende maatregele­n, veilige oversteekp­laatsen of gewoon meer speelruimt­e.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname