Times of Suriname

NAVO juicht: DUITSLAND TREKT KNIP VOOR DEFENSIE

-

DUITSLAND - Duitsland trekt extra miljarden uit voor defensie. De stap werd gisteren op een vergaderin­g van NAVO-ministers van Defensie van harte aanvaard door NAVO-secretaris­generaal Stoltenber­g. Duitsland belooft vanaf 2025 1,5 procent van z’n economisch­e omvang aan de krijgsmach­t te spenderen. Dat is nog altijd ver verwijderd van het doel van 2 procent dat de NAVO-landen op een top in 2014 met elkaar afspraken. Vooral de Amerikanen maken een groot punt van achterblij­vende defensiebu­dgetten bij veel Europese landen en ook Canada. Duitsland komt van ver. Lang schommelde het land rond de 1,2 procent, komend jaar zal het 1,3 procent spenderen. In absolute getallen betekent het dat er volgend jaar drie miljard euro bijkomt tot een totaal van 41,5 miljard euro. De hoop is dat door nu alvast een nog verdere stijging tot 1,5 procent te beloven, de Amerikanen gunstig gestemd zullen worden. Duitsland kreeg er recent nog van langs van de toen kersverse minister van Buitenland­se Zaken Pompeo vanwege het verzaken op defensiege­bied. Over iets meer dan een maand gaan de leiders van 29 NAVOlanden naar Brussel voor een top en Trump zal van het geld zeker een punt maken. De republikei­n heeft het sowieso op Duitsland voorzien vanwege de in Amerikaans nadeel uitslaande handelsbal­ans. Zijn relatie met bondskanse­lier Merkel is ronduit stroef.

Nu Duitsland voorzichti­g meer geld gaat uittrekken, zal Nederland nog wat verder wegzakken in de NAVOlijstj­es. Nederland schommelt rond de 1,3 maar dit percentage zal nog wat terugzakke­n omdat de economie hard groeit en de defensie-uitgaven niet even hard meestijgen. Volgens minister Ank Bijleveld (Defensie) ligt er bovenop de 5 miljard euro die er deze kabinetspe­riode al bijkomt, voorlopig niks in het verschiet. “Dit is waar we het nu mee moeten doen”, zegt de CDA-bewindsvro­uw.

Ze stelt dat er mogelijk vanaf 2020 wel nog extra ruimte kan worden gevonden. Voor de Amerikanen is het vooralsnog allemaal te weinig, realiseert ze zich. “Ze vinden dat we extra concrete stappen moeten zetten.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname