Times of Suriname

7rump belooIt snelle voortgang denucleari­satie Noord-Korea

-

96 De $merikaanse president Donald 7rump heeft op een persconfer­entie na zijn historisch­e ontmoeting met de 1oord .oreaanse leider .im -ong un beloofd dat de gemaakte afspraken over denucleari­satie van 1oord .orea snel in werking zullen treden. De $merikaanse president en zijn 1oord .oreaanse tegenhange­r tekenden na hun ontmoeting een inten tieverklar­ing waarin de 1oord .oreanen beloven op termijn “een volledige nucleaire ontwapenin­g van het .oreaanse 6chiereila­nd´ te zullen bewerkstel­ligen.

7rXPS toonde ]ich Jisteren in 6inJaSore verheXJd over ]iMn ontPoetinJ Pet .iP die eer der oS dinsdaJ Slaatsvond in de]elIde $]iatische stadstaat. ³De .orea oorloJ is nooit JesindiJd. Die ]al snel ein diJen. De Jeschieden­is heeIt Eewe]en dat viManden vrien den kXnnen worden.´

,n rXil daarvoor Eiedt de 96 1oord .orea ³veiliJheid­sJa ranties´ en Eetere diSloPatie ke EetrekkinJ­en. ³,k denk dat het niet PoJeliMk was oP dit akkoord eerder te Eereiken. ,k had Jewild dat het eerder was JeEeXrd´ aldXs 7rXPS die onthXlde dat er al sinds het einde van de 2l\PSische :intersSele­n in 3\eonJchanJ onderhande­linJen Pet 1oord .orea Slaatsvind­en. De intentieve­rklarinJ Eevat weiniJ concrete aIsSraken over de XitvoerinJ van de Slannen. =o is niet dXideliMk hoe de diSloPatie­ke Eanden tXssen de 96 en 1oord .o rea ]Xllen worden hersteld. 7rXPS stiSte wel aan dat er toch al veel in de verklarinJ staat en Peer inIorPatie snel ]al volJen. ³.iP is oS weJ naar 1oord .orea. =odra hiM daar aankoPt ]al hiM Jaan werken aan denXcleari­satie.´ 7rXPS EevestiJde dat hiM ]al controlere­n oI .iP ]ich aan de aIsSraken hoXdt. +iM ]ei dat daar een Jroot aantal toe ]ichthoXder­s voor ]al worden aanJesteld die naXw ]Xllen saPenwerke­n Pet de 1oord .oreanen. $ndere landen ]Xl len ook EiM het Sroces Eetrok ken EliMven. ³:e werken in dit traMect saPen Pet =Xid .o rea -aSan en ook Pet &hina hoewel dat oS kleinere schaal JeEeXrt.´ +oewel er JeoSSerd wordt oP de sancties teJen 1oord .orea aI te EoXwen stelt 7rXPS dat het wel van EelanJ is oP voorloSiJ vast te hoXden aan de Eestaande sancties. 2ok stelde 7rXPS dat er een akkoord Eereikt is over het ³reSatrisre­n van overEliMIs­elen´ van kriMJsJe vanJenen en verPisten Xit de .oreaanse oorloJ.

*evraaJd naar de Pensen rechtensit­Xatie in 1oord .o rea ]ei de $Perikaanse Sre sident over .iP ³,k ]eJ niet dat hiM een aardiJe Sersoon is.´ De Pensenrech­tenschen dinJen van het 1oord .o reaanse reJiPe kwaPen wel ter sSrake tiMdens de toSont PoetinJ. +et is ³een PoeiliM ke sitXatie´ aldXs 7rXPS. ³,k denk dat die sitXatie Poet ver anderen en ik denk ook dat die Jaat veranderen.´ (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname