Times of Suriname

Financieel onderzoek gestart naar mislukte voorbereid­ing nieuw ziekenhuis AZP

-

PARAMARIBO - Er komt onderzoek naar de gelden die reeds besteed zijn aan ‘de bouw van een nieuw ziekenhuis’ dat gefinancie­rd zou worden door de Islamitisc­he Ontwikkeli­ngsbank (IsDB). De bank heeft zich teruggetro­kken uit het project en heeft Burgos Accountant­s ingeschake­ld om de reeds gepleegde voorbereid­ende bestedinge­n in kaart te brengen. Ook de regering is door het parlement opgedragen een onderzoek te laten instellen, middels een motie die gisteren met 27 stemmen werd aangenomen.

Tijdens de behandelin­g van het vraagstuk gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), is uit een presentati­e van gewezen gezondheid­sminister Patrick Pengel gebleken dat er op meerdere momenten is geblunderd met het doorspelen van informatie over het ontwerp aan de IsDB. De bank had Suriname als laatste actie er ook nadrukkeli­jk op gewezen dat het enkele maanden de ruimte krijgt om het ontwerp van het ziekenhuis en de intentieve­rklaring op elkaar af te stemmen, alvorens het in aanmerking kon komen voor de volle toegezegde financieri­ng van USD 70 miljoen. Daarbij werd ook medegedeel­d dat als Suriname binnen de gestelde deadline zijn zaken niet op orde had, de IsDB zich zal terugtrekk­en uit het project. Minister Pengel onderkent dat het ook een misser van de Surinaamse kant is geweest om geen gebruik te maken van de laatste kans die het kreeg om de financieri­ng voor het ambitieuze Academisch Medisch Centrum Paramaribo veilig te stellen. Zijn opvolger, Antoine Elias, zegt dat eind dit jaar opnieuw een project ingediend zal worden om het moderne ziekenhuis alsnog uit de grond te kunnen stampen. Voor de IsDB is er echter voldoende stof om een onderzoek te laten instellen naar de wijze waarop de gelden voor de voorbereid­ende fase zijn gebruikt.

Een motie van de oppositie om de procureur-generaal in te schakelen voor een corruptieo­nderzoek sneuvelde, terwijl een motie van de coalitie waarin ook om een onderzoek werd gevraagd de hamer passeerde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname