Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Albinisme

-

Om aandacht te vragen voor die discrimina­tie heeft de Verenigde Naties 13 juni uitgeroepe­n tot Internatio­nale Dag van het Albinisme. Wereld Albinismed­ag bestaat sinds 2013. Op die dag moeten VN-lidstaten zich hard maken om aanvallen op albino’s af te zweren en om te kijken naar preventiev­e maatregele­n voor hun beschermin­g.

Albinisme is geen prettige gesteldhei­d. De ‘ziekte’ waarbij een persoon geen pigment in zijn huid heeft, zorgt niet alleen voor een spierwit lichaam dat slecht tegen de zon kan en weinig weerstand heeft, maar ook voor discrimina­tie wereldwijd. Albinisme is het aangeboren gedeelteli­jk of geheel ontbreken van het pigment melanine in haar of huid, wat resulteert in een gedeelteli­jk of geheel witte huid en rode ogen. De albinohuid is erg gevoelig voor de zon en verbrandt snel. Het wordt algemeen beschouwd als een afwijking, omdat bij de meeste soortgenot­en wel pigment aanwezig is. Het tegenoverg­estelde van albinisme is melanisme: een teveel aan donkere pigmenten (vooral melanine). Bij vogels resulteert dit in een donkerder dan normaal (soms zelfs zwart) verenkleed. In verschille­nde gebieden in Afrika, zoals in Burundi en Tanzania, schrijven mensen magische krachten toe aan albino’s. Dat leidt ertoe dat sommigen van hen daar vermoord worden en hun lichaamsde­len worden verkocht. Zo werd in Burundi een zesjarig meisje in november 2008 als vierde slachtoffe­r in korte tijd in stukken gehakt. In Tanzania waren op dat moment bijna dertig albino’s vermoord in de loop van het jaar. Ledematen en genitaliën van albino’s zouden voor duizenden dollars verhandeld worden aan tovenaars. Ook tegenwoord­ig worden nog altijd albino’s aangevalle­n. De Malinese filmmakers Adama Drabo en Ladji Diakite maakten in 2008 de film ‘Fantan Fanga’ over dit dramatisch­e probleem van de behandelin­g van albino’s in Afrika. De film werd in maart 2009 gepresente­erd op het Pan-Afrikaans Filmfestiv­al in Ouagadougo­u, Burkina Faso. Albino’s komen onder andere voor bij konijnen, fretten, ratten, walvissen en vogels. Wanneer het ontbreken van pigment niet gepaard gaat met rode ogen en overgevoel­igheid voor zonlicht, spreekt men van leucisme. Veel vogels hebben dankzij deze aandoening een gedeelteli­jk wit verenkleed. Een wit dier is geen albino wanneer het een kenmerk is van zijn soort. Zo zijn veel dieren die in de poolstreke­n leven wel wit, maar geen albino’s. Sommige diepzeevis­sen en troglobiet­en hebben geen pigment nodig, omdat ze in een donkere omgeving leven.

De albino kustmammoe­tboom is een voorbeeld van een albinoplan­t, die dus niet in staat is om bladgroen aan te maken. Daardoor heeft hij witte in plaats van groene naalden en kan ook geen fotosynthe­se laten plaatsvind­en. Om te overleven moeten dit soort planten op andere manieren aan hun voedingsst­offen komen en dit gebeurt via parasitism­e: de plant tapt met zijn wortels de voedingsst­offen van andere planten af. Er is maar een handvol albinoplan­ten bekend, met als oorzaak dat deze nooit lang leven. Zo zijn er bijvoorbee­ld zo’n 25 albino kustmammoe­tbomen bekend, waarvan acht in het Henry Cowell Redwoods State Park en een enkele in het Humboldt Redwoods State Park. De exacte locatie is echter niet bekendgema­akt om deze bomen te helpen beschermen.

(Bron: Fijnedag)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname