Times of Suriname

9DQ VHNVVFKDQG­DDO EHVFKXOGLJ­GH PDQ YDQ OLG 1REHOFRPLW­p RSJHSDNW

-

=:('(1 'e )ranse Io tograaI -ean &laude $rnault is dinsdag in =weden aange Kouden op verdenking van twee verkracKti­ngen. $rnault is ecKtgenoot van .atarina )rostenson die in Ket toeken ningscomit­p van de 1oEelprijs voor /iteratuur ]it. Vanwege Ket seksscKand­aal stapten meerdere leden van Ket comi tp op waardoor de 1oEelprijs voor /iteratuur dit jaar niet wordt uitgereikt. $rnault ]ou in oktoEer en decemEer in 6tockKolm de]elIde vrouw KeEEen verkracKt. 'at melden meerdere =weedse media. Volgens de officier van justi tie geEruikte $rnault geweld Eij de eerste verkracKti­ng. 'e tweede keer verkracKtt­e Kij de vrouw in Kaar slaap. ,n totaal is $rnault door acKttien vrou wen EescKuldig­d van seksuele intimidati­e en misEruik. 'e 1oEelprijs voor /iteratuur wordt door Ket scKandaal voor Ket eerst in jaar niet uitgereikt. $ls compensati­e worden volgend jaar twee winnaars geko]en. =eker acKt van de acKttien leden van Ket toekenning­scomitp ]ijn op gestapt sinds de EescKuldi gingen tegen $rnault aan Ket licKt kwamen. =ij maakten Ee]waar tegen de weigering van dicKteres )rostenson om op te stappen naar aanleiding van de EescKuldig­ingen tegen Kaar man. 8iteindeli­jk Ee sloot ]e tocK om op te stap pen.

)rostenson wordt er ]elI van EescKuldig­d dat ]e een keer de naam van de potentiële winnaars ]ou KeEEen gelekt. 'aarnaast Kad ]e geld door gesluisd naar een culturele cluE van Kaar man waarvan ]e mede eigenaar was. Het is ]even keer eerder voor gekomen dat de 1oEelprijs voor /iteratuur niet werd uitgereikt maar nooit eerder was een scKandaal de reden voor Ket niet uitreiken van de prijs. ,n

en werd de prijs niet toegekend van wege de (erste en 7weede :ereldoorlo­g.

2ok in kende de 1oEelprijs voor /iteratuur geen winnaar. :at daarvoor de reden was is nooit Eekend gemaakt. 'e eerste uitrei king van de 1oEelprijs voor /iteratuur was in .

Vorig jaar nam de -apans (ngelse scKrijver .a]uo ,sKiguro de prijs in ontvangst. ,n kreeg Ket toeken ningscomit­p ook veel kritiek toen ]anger %oE '\lan als winnaar werd verko]en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname