Times of Suriname

Het opsporings­onderzoek en GVO

-

*eachte lezer

$ls verdachte wordt aangemerkt degene te wiens aanzien uit Ieiten en omstandigh­eden een redelijk vermoeden van schuld aan enig straIEaar Ieit voort vloeit. ,ndien u als verdachte wordt aangemerkt kunnen er dwangmidde­len tegen u worden toege past. 8 wordt opgeEracht voor verhoor op een po litieEurea­u. 'e uren van verhoor na aanhouding Eedragen ma[imaal zes waarEij de tijd tussen tien uur µs avonds en zeven uur µs morgens niet wordt meegereken­d.

Wordt u na verhoor niet heengezond­en dan wordt u in verzekerin­g gesteld voor de duur van zeven dagen in het Eelang van het onderzoek.+et opspo ringsonder­zoek zal dan een verder verloop heEEen. 'e procureur generaal waakt voor een richtige opsporing van de straIEare Ieiten en geeIt daar toe Eevelen aan de andere leden van het 2penEaar 0inisterie. 'at zijn aldus de advocaten generaal en de officieren van Justitie. We noemen het ook wel het Parket.

1aast de leden van het Parket zijn met de opsporing ook Eelast de districtsc­ommissaris voor zijn dis trict de agenten van politie de Euitengewo­ne agen ten van politie indien en voorzover ze daartoe zijn aangewezen door de minister van Justitie en Politie met Eetrekking tot een Eepaald grondgeEie­d en de personen die Eij Eijzondere wetten zijn aangewezen voor de handhaving oI de zorg voor de naleving van de wetten oI de opsporing van de daarin Eedoelde straIEare Ieiten. ,n dit verEand kunt u EijvoorEee­ld denken aan de personen Eelast met de handhaving van de $rEeidswet oI de 0illieuwet.

,n het kader van de opsporing zijn er enkele Eegrip pen die van Eelang zijn. 'e politie kan in het kader van de uitoeIenin­g van haar opsporings­Eevoegdhe den namelijk elke plaats Eetreden ter in Eeslagname. (en woning mag niet Eetreden worden zonder toe stemming van de Eewoner. ,ndien de woning Eetre den wordt zonder de toestemmin­g van de Eewoner casu Tuo in diens aIwezighei­d dient de politie een last van het Parket te heEEen oI dient het Eetreden in tegenwoord­igheid van een hulpoffici­er van justi tie te geschieden die van het Eetreden Einnen twee maal uur een proces verEaal dient op te maken. +et Parket kan in een straIzaak ook een gvo vor deren. 'at is een aIkorting voor een gerechteli­jk vooronderz­oek. 'it onderzoek wordt aangevraag­d door het Parket Eij de rechter commisaris. +et gvo is een vooronderz­oek Eij een rechter die echter niet de zittingsre­chter is oI zal zijn in de straIzaak. %ij het gvo worden de getuigen gehoord onder ede. $ls verdachte heEt u ook het recht om de getuigen te horen en heEt u ook het recht om ontlastend­e ge tuigen te doen horen. 8 mag ook deskundige­n doen horen. 'e getuigen ontvangen daartoe een oproep. 1adat de getuigen zijn gehoord wordt de verdachte ook gehoord door de rechter commissari­s. 1a slui ting van het gvo wordt er een Eeschikkin­g aan de verdachte uitgereikt waarin is opgenomen dat het gvo gesloten is.

+ierna ligt het op de weg van het Parket om de ver dere stappen te Eepalen in de straIzaak. 1a sluiting van het gvo dient het Parket namelijk aan te geven oI het Parket de zaak tegen de verdachte verder zal vervolgen oI dat de zaak Eeeindigd is.

,ndien de zaak Eeeindigd is en niet verder vervolgd zal worden dan moet de verdachte daarvan een Eeschikkin­g ontvangen.8 Eent dan geen verdachte meer in de zaak.

,ndien de straIzaak niet Eeeindigd is en de verdach te dus verder vervolgd zal worden gaat het Parket daar zo spoedig mogelijk over. 'e verdachte wordt dan gedagvaard om op een Eepaalde dag en uur op de straIzitti­ng te verschijne­n. +et onderzoek op de straIzitti­ng neemt aldus op die wijze een aanvang. ,k zal u in de volgende ruEriek daarover inIorme ren. 'e artikelen die Eetrekking heEEen op dit on derwerp kunt u nalezen in het wetEoek van straI vordering artikel met Eetrekking tot het opsporings­onderzoek en de artikelen met Eetrekking tot het gvo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname