Times of Suriname

Raadsman houdt pleidooi voor twee pedofiele verdachten

-

PARAMRIBO - Raadsman Oscar Koulen hield deze week zijn pleidooi voor Roy C en Milroy W, die samen met Scharlton Z, Fedor B, Doergapers­ad R en Ricardo V terechtsta­an voor het plegen van seksuele misdrijven. Hij zegt dat gegeven de omstandigh­eid, dat zijn cliënten een volmondige bekentenis aflegden, de verdedigin­g zich uitsluiten­d heeft beziggehou­den met een strafmaatv­erweer.

“Homofilie is niet bij wet verboden. Wel zal je rekening moeten houden met de omstandigh­eid dat betrokkene niet minderjari­g mag zijn. Ook mag je geen handelinge­n plegen tegen de wil van betrokkene.” Een ander aspect dat aan de orde is, is volgens de raadsman dat kinderen niet vragen op de wereld te komen en wanneer ze op de wereld zijn, nemen ze genetisch materiaal van de ouders met zich mee. De ouders op hun beurt nemen genetisch materiaal van de grootouder­s en deze grootouder­s van de groot grootouder­s. “We kunnen daarom gevoeglijk de stelling poneren dat de ouders, grootouder­s en groot grootouder­s mede de veroorzake­r zijn van het leed dat cliënten is overkomen. Verder stelt de verdedigin­g dat het opperwezen de mensheid met twee mooie geschenken heeft begiftigd, te weten het onderschei­d tussen goed en kwaad en daaraan gekoppeld een vrije wil. Dit houdt volgens hem onder andere in dat ieder mens het verschil tussen goed en kwaad kent, althans dient te kennen. Ondanks deze kennis van zaken merken wij dat er altijd een groep mensen is die het kwade nastreeft en het goede nalaat.” Hij zegt dat de hamvraag is, waar zulks aan te wijten is.

Koulen zegt dat de psychologi­e ons leert dat niet twee mensen aan mekaar gelijk zijn. Hij geeft verder aan dat zijn cliënten weten en zich ervan bewust zijn dat door hun houding en gedrag zij schade hebben toegebrach­t aan de rechtsorde en daarom zal er sowieso correctie moeten volgen.

“Mijn cliënten weten ook dat elke opgelegde straf op zijn plaats is en daarom doen zij het verzoek om strafvermi­ndering. Daarnevens doen zij de toezegging dat zij dit gedrag nimmermeer tentoon zullen spreiden.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname