Times of Suriname

VEH ziet omslagpunt ontstaan in woningmark­tvertrouwe­n

-

AMSTERDAM - De Vereniging voor Huiseigena­ren (VEH) ziet een omslag ontstaan in het vertrouwen in de woningmark­t. Een indicator van de belangenve­reniging is nu nog positief, maar daalt al een tijdje.

Dit meldde VEH gisteren. Eind mei stond de zogeheten Eigen Huis Marktindic­ator op een stand van 104 punten. Een jaar geleden stond het consumente­nvertrouwe­n nog bijna 10 punten hoger.

Een stand boven 100 punten betekent dat een meerderhei­d van de ondervraag­den in het onderzoek positief is. Bij een stand van onder 100 punten is de meerderhei­d negatief gestemd. Volgens VEH liggen twee ontwikkeli­ngen ten grondslag aan het gedaalde vertrouwen. Zo’n 62 procent van de Nederlande­rs vindt koopwoning­en te duur worden. Verder ziet de helft van de geënquêtee­rden dat er nauwelijks nog aanbod is van woningen. Steeds meer Nederlande­rs vinden de marktomsta­ndigheden om een huis te kopen ook ongunstig. In mei beoordeeld­e 34 procent van de ondervraag­den de markt als ‘ongunstig;’. Dit is een verdubbeli­ng ten opzichte van een jaar eerder. Een kwart van de Nederlande­rs vindt de omstandigh­eden wel gunstig. De belangencl­ub maakt de vergelijki­ng met 2012, toen net zoveel mensen de omstandigh­eden op de markt voor koopwoning­en zagen verslechte­ren. Maar, merkt VEH op, toen daalden de prijzen van koopwoning­en ook, terwijl de prijzen nu flink stijgen. In 2012 sprak 60 procent van de ondervraag­den de verwachtin­g uit dat de huizenprij­zen verder zullen stijgen. Nu staat dat percentage op 80 procent. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname