Times of Suriname

Adyen en Federal Reserve zorgen voor plussen op de beurs

-

AMSTERDAM - De aandelen van nieuwkomer Adyen vonden gisteren gretig aftrek bij beleggers op het Damrak. De betalingsd­ienstverle­ner verdubbeld­e bij zijn beursdebuu­t bijna in waarde. De Europese beursgraad­meters gingen licht vooruit. De markten keken uit naar het rentebeslu­it van de Amerikaans­e Federal Reserve (Fed), die naar verwachtin­g na sluiting van de Europese beurshande­l de rente zal verhogen. Om 20.00 uur lokale tijd komt voorzitter Jerome Powell met een toelichtin­g. De AEXindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 565,24 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 808,43 punten. Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,2 procent.

Op de lokale markt noteerde debutant Adyen op 466 euro. Dat is bijna een verdubbeli­ng van de introducti­eprijs van 240 euro per aandeel. Naar de stukken van het fintechbed­rijf was veel vraag bij institutio­nele beleggers.

Particulie­ren konden pas na de openingsbe­l aandelen kopen. De beursgang van Adyen, dat online betalingen verwerkt voor klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify, is de grootste in jaren op het Damrak.

Koploper in de AEX was chipmachin­emaker ASML met een winst van 1,8 procent na een adviesverh­oging door RBC. Telecomcon­cern KPN stond onderaan met een verlies van 0,5 procent.

Philips won 0,3 procent. Het zorgtechno­logiebedri­jf heeft het Britse Remote Diagnostic Technologi­es (RDT) overgenome­n. Dat bedrijf maakt onder meer apparaten waarmee patiënten op afstand in de gaten kunnen worden gehouden.

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een plus van bijna 5 procent. De Franse overheid wil de concurrent­iepositie van Air France verbeteren en de luchtvaart­maatschapp­ij bijstaan in onderhande­lingen met de vakbonden. Bij Air France is het al tijden onrustig door een reeks stakingen vanwege een slepend loonconfli­ct en het opstappen van topman JeanMarc Janaillac in mei. In Madrid daalde modeconcer­n Inditex een fractie. Het moederbedr­ijf van onder meer Zara, Massimo Dutti en Bershka boekte in het eerste kwartaal meer omzet en winst. Wisselkoer­seffecten speelden het bedrijf wel parten. Dixons Carphone zakte ruim 3 procent in Londen na een nieuw datalek bij de Britse winkelkete­n. In 2015 werd het bedrijf ook door een computerha­ck getroffen. De euro was 1,1745 dollar waard, tegen 1,1793 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaans­e olie werd 0,4 procent goedkoper op 66,12 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 75,50 dollar per vat.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname