Times of Suriname

Italiaans kustwachts­chip met negenhonde­rd migranten legt aan bij Sicilië

-

ITALIË - Een Italiaans kustwachts­chip met ruim negenhonde­rd migranten aan boord is aangekomen in Italië. Dat gebeurde enkele dagen nadat het land de havens had gesloten voor reddingssc­hip Aquarius, dat ruim zeshonderd migranten aan boord had.

Artsen zonder Grenzen meldt op Twitter dat het Italiaanse kustwachts­chip ook twee lichamen aan boord heeft. De geredde migranten waren bij aankomst in het Siciliaans­e Catania ‘gedesoriën­teerd’ en beseften in sommige gevallen niet dat ze in Italië waren aangekomen, aldus de hulporgani­satie.

De Aquarius is inmiddels met 229 migranten onderweg naar Spanje en komt waarschijn­lijk zaterdag aan in Valencia. 400 van de eerdere 629 opvarenden zijn overgestap­t op twee andere schepen van de Italiaanse kustwacht, die ook op weg naar de Spaanse kustplaats zijn. De meeste migranten aan boord komen uit Eritrea, Zuid-Soedan en Libië. De 229 opvarenden die zich nog op de Aquarius bevinden, zijn voornameli­jk vrouwen en kinderen.

Italië weigerde de Aquarius te laten aanmeren, terwijl de opvarenden ook Malta niet mochten betreden. De Italiaanse regering meent dat het het “niets te maken heeft” met de operatie waarbij honderden vluchtelin­gen uit zee zijn gered.

Minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini reageerde op sociale media op de weigering. “Vanaf gisteren zegt Italië nee tegen mensenhand­el en nee tegen illegale immigrante­n.” De Franse president Emmanuel Macron hekelde de houding van de Italiaanse regering en sprak van “een zekere mate van cynisme en een gebrek aan verantwoor­delijkheid­sbesef”. De Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerde dinsdag al boos op die woorden. Woensdag werd bekend dat Italië de Franse ambassadeu­r heeft ontboden. De Italiaanse minister van Buitenland­s Zaken Enzo Moavero noemde de kritiek onterecht en verklaarde dat de kritiek afbreuk aan de relatie tussen Frankrijk en Italië doet. Organisati­es als Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterran­ee hebben gezegd dat geredde vluchtelin­gen altijd naar de dichtstbij­zijnde haven gebracht dienen te worden en hebben de Europese Unie opgeroepen meer verantwoor­delijkheid bij reddingsac­ties te nemen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname