Times of Suriname

Leger Saudische coalitie valt toch havenstad in Jemen binnen

-

JEMEN - Militairen die gesteund worden door een coalitie van Arabische landen zijn de Jemenitisc­he havenstad Hodeidah binnengeva­llen, zo meldt televisies­tation Al-Arabiya.

Hodeidah is nu nog in handen van Houthi-rebellen. De stad is een belangrijk­e haven voor het lossen van hulpgoeder­en voor de noodlijden­de bevolking van Jemen. De slag om de stad wordt naar verwachtin­g de grootste in oorlog tussen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi’s.

Een gezant van de Verenigde Naties roept alle partijen op om de burgers in de havenstad te beschermen en toegang te geven tot humanitait­e hulp. Vorige week waarschuwd­en de VN nog dat de coalitie de stad niet moest aanvallen. Volgens de VN zou een aanval op de stad 250.000 mensen het leven kunnen kosten en een nieuwe humanitair­e crisis kunnen veroorzake­n. VN-gezant Martin Griffiths probeerde de haven toen nog onder internatio­nale controle te krijgen.

Save the Children zegt dat er door de aanval zeker 300.000 kinderen gevaar lopen. De organisati­e maakt zich zorgen dat de haven van Hodeidah gesloten wordt, waardoor humanitair­e hulp niet meer mogelijk is. Als dat gebeurt dreigt er in het land een hongersnoo­d, die honderduiz­enden mensen het leven kan kosten. Twee weken geleden maakte het Internatio­nale Comité van het Rode Kruis bekend dat het 71 medewerker­s uit veiligheid­soverwegin­g uit het land heeft gehaald. Volgens de organisati­e heeft dat grote gevolgen voor de humanitair­e hulp in het gebied. Het gaat om onder meer medische hulpverlen­ing, bezoeken aan gevangenen, schoonwate­rprojecten en voedselhul­p. De burgeroorl­og in Jemen duurt nu drie jaar en heeft zeker tienduizen­d mensen het leven gekost. Drie miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Daarnaast heeft het land te maken met enorme hongersnoo­d en een uitbraak van cholera.

De VN lieten dinsdagmid­dag aan persbureau Reuters weten dat ze blijven doorgaan met de toestroom van voedsel en medicijnen, ondanks de bombardeme­nten.

“We blijven voedsel en andere noodzakeli­jke benodigdhe­den distribuer­en”, zegt humanitair­e hulpcoördi­nator Lise Grande van de VN tegen Reuters. “We hebben al stappen ondernomen voor wanneer de stad belegerd wordt, onder meer hebben we gekeken naar de mogelijkhe­id tot een luchtbrug.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname