Times of Suriname

We hebben nood aan een veel krachtiger antwoord tegen rechtspopu­lisme

-

Na de aanslagen in Brussel veranderde­n de politiek en de samenlevin­g op verontrust­ende manier. Populisten vallen systematis­ch minderhede­n aan en andere partijen doen daar lustig aan mee, zonder de gevolgen daarvan in te schatten. Het weerwoord daartegen blijft stilletjes. Wie bevolkings­groepen tegen elkaar opzet en hierin meegaat, moet straks niet verbaasd zijn over de gevolgen voor de hele samenlevin­g.

Onder het mom van terreur is tegenwoord­ig veel geoorloofd. Bepaalde politieke partijen lijken wel een wedstrijdj­e ‘om ter strafst minderhede­n aanvallen’ te spelen. Voor deze politici is het een dagdagelij­kse bezigheid geworden. Maar men denkt amper na over de gevolgen voor de samenlevin­g. We moeten ons realiseren dat het systematis­ch tegen elkaar opzetten van mensen - zoals de politici ter rechterzij­de doen - enorme gevolgen heeft voor de hele samenlevin­g.

Er moet worden nagedacht over de gevolgen van discrimina­tie en uitsluitin­g. Dan denk ik niet alleen aan de extremisti­sche trekjes die het naar voor brengt, maar het zorgt ook voor spanningen op ons werk, op scholen en argwaan onder de bevolking. Argwaan en achterdoch­t over elkaar, over anderen. Het wij/ zij-denken wordt enkel en alleen maar aangemoedi­gd. Zij die destijds brulden dat ‘ze zich niet zouden laten verdelen’ zijn nu juist de trekkers in polarisati­e geworden.

Populisten praten burgers angst aan, met gemakkelij­ke one-liners en hebben het ondertusse­n voor elkaar gekregen dat racisme in onze samenlevin­g amper nog uitzonderl­ijk is. Dat is zeer zorgwekken­d. Zorgwekken­d is ook dat kritiek op het populisme gemarginal­iseerd wordt en als er kritiek komt, wordt dit – met een ander populistis­ch slagzinnet­je – weggewuifd als ‘politiek correct’.

Het lijkt me net in deze tijden nochtans duidelijk: progressie­ve mensen moeten meer zeggen waar het op staat, ook al is dat niet populair. Of vinden wij, progressie­ven, het normaal dat Aïsha anoniem moet solliciter­en om aan een job te geraken?

Met lede ogen kijken we toe hoe bepaalde bevolkings­groepen de afgrond in storten. Het wordt tijd dat we de zaken benoemen zoals ze zijn: onze samenlevin­g is bedolven onder racisme, islamofobi­e, vreemdelin­genhaat. Dat moet nu aangepakt worden, voor we te laat zijn. Ietsje meer

Als het gaat over mensenrech­ten, eerder opgesteld in verdragen, dan horen progressie­ven daar krachtiger op te reageren. Men kan aanvallen op het Europees Verdrag Voor de Rechten van de Mens niet meer wegwuiven als ‘afleiding’. Deze verdragen werden destijds opgesteld zodat bepaalde dingen nooit meer zouden gebeuren. Wel, het gebeurt nu opnieuw, onder onze neus, en er wordt nauwelijks op gereageerd. Het mag allemaal ietsje meer zijn.

We spreken niet meer over ‘afleiding’ als bepaalde mensen ondertusse­n al concrete gevolgen ervaren door dit gevaarlijk discours. Vluchtelin­gen worden ondertusse­n buiten onze grenzen opgesloten in kampen, mensen verdrinken nog steeds op zee, kortom; mensenrech­ten worden massaal geschonden.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname