Times of Suriname

Advocaat vraagt ‘ovar’ voor moordverda­chte

-

PARAMARIBO - Advocaat Benito Pick betoogde donderdag dat Anandkoema­r N (50), die verdacht wordt van de moord op Radjkapoer N op 26 juli 2017, ontslagen wordt van alle rechtsverv­olging (ovar). Volgens hem is er sprake van psychische overmacht in deze zaak.

Uit het psychologi­sch rapport blijkt dat de aanwezighe­id van het slachtoffe­r heel wat spanningen teweegbrac­ht bij de verdachte, vanwege de vermeende relatie die zijn vrouw zou hebben met het slachtoffe­r. Bij Anandkoema­r N was er sprake van onderdrukt­e woede voor alles wat hem door het slachtoffe­r is aangedaan. Hij verkeerde in angst en paniek en er was bij hem sprake van een ‘buitenkome­nde drang’, waartegen hij geen weerstand kon bieden en redelijker­wijs niet hoefde te bieden. Pick zei dat het slachtoffe­r zijn cliënt jarenlang treiterde. Het latere slachtoffe­r schold Anandkoema­r N uit en maakte hem voor hond uit. Verder haalde de advocaat aan dat er sprake zou zijn van zwakbegaaf­dheid en aanwijzing­en voor depressie toestandbe­eld bij de 50-jarige die een ziekelijke stoornis van geestesver­mogen had. De man kon de algehele situatie emotioneel moeilijk verwerken. Pick haalde aan dat de psycholoog aangeeft dat het strafbare feit de man in verminderd­e mate toe te rekenen is. Hij voerde ook aan dat de centrale vraag is of de vervolging het bewijs leverde.

Hij zei dat de verdachte uit huis ging om te jagen. Op terugweg ging hij bij een broer langs waar het slachtoffe­r was. Hij wilde hem spreken over zijn gedrag. De raadsman nam mee dat de verdachte verklaarde dat hij bij de stoep struikelde, waardoor zijn wapen afging en het schot het slachtoffe­r raakte. Een getuige verklaart dat Anandkoema­r N met het wapen op het slachtoffe­r schoot, terwijl anderen de schiethoud­ing van de man niet meemaakten. Volgens de verdachte was het nimmer zijn bedoeling het slachtoffe­r te doden. Daarom vindt de raadsman dat er geen sprake is van voorbedach­ten rade. Op 28 juni wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname