Times of Suriname

Entreprene­ur en Manager of the year 2018 bekend

-

PARAMARIBO - In Courtyard by Marriott vond zaterdag de eerste Entreprene­ur & Manager of the year verkiezing plaats. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t. Rufin Bajnath is hierbij uitgeroepe­n tot Manager of the year Suriname 2018 en Vanessa Grootfaam tot Entreprene­ur of the year Suriname 2018. De organisati­e meldt verder in haar bericht dat vanaf maart de Surinaamse gemeenscha­p actief betrokken geweest is bij het nomineren en stemmen via Facebook. Op de verkiezing­savond heeft de vakjury, bestaande uit onder anderen Melvin Tjoe Nij (uit Nederland), J. Partodongs­o en G. Sumter onder toeziend oog van notaris Jamila Jadnanansi­ng de uitslag bekendgema­akt. Ook de bezoekers in de zaal konden stemmen, nadat alle finalisten hun presentati­e hadden gedaan en vragen van de vakjury hadden beantwoord. De organisato­ren achter deze activiteit: Winston Lieveld en Ruth Sinkeler (Clip Training & Consultanc­y) kijken terug op een succesvoll­e activiteit en gaan voor een groter en beter evenement in 2019. De ‘Neurodiver­sity Pride Day’ wordt jaarlijks gevierd op 18 juni en staat in het teken van ‘trots en aandacht voor de meerwaarde van neurodiver­siteit’ in onze samenlevin­g. De dag belicht de positieve kanten van neurologis­che variaties als autisme, dyspraxie en ADHD.

Autisme is een aangeboren pervasieve ontwikkeli­ngsstoorni­s die zich kenmerkt door beperkinge­n op het gebied van sociale interactie en (non-)verbale communicat­ie en door een beperkt, repetitief of stereotiep gedragspat­roon. De stoornis is op jonge leeftijd lastig te diagnostic­eren. De diagnostis­che criteria, vastgelegd in de DSM-IV-TR, vereisen wel dat bepaalde symptomen reeds vóór het derde levensjaar duidelijk worden. Hoewel de diagnose tegenwoord­ig doorgaans vroeg gesteld wordt, komt het ook nog vaak voor dat autisme pas op latere leeftijd duidelijk wordt, bijvoorbee­ld wanneer er sprake is van een normale of bovengemid­delde intelligen­tie. Dit komt met name door gewijzigde diagnostis­che criteria. Zo werd vóór de introducti­e van de DSM-IV in 1994 het syndroom van Asperger, een vorm van autisme die samengaat met een normale of bovengemid­delde intelligen­tie, nog niet onderkend. Autisme kan niet genezen worden. Vroeger dacht men dat alleen mensen met een verstandel­ijke handicap autistisch konden zijn. Tegenwoord­ig wordt autisme als grotendeel­s onafhankel­ijk van de intelligen­tie beschouwd.

Dyspraxie is een motorische ontwikkeli­ngsstoorni­s die leidt tot problemen bij het plannen en coördinere­n van motorische handelinge­n. Het is een stoornis bij het correct verwerken van informatie door de hersenen. Vaak gaat dyspraxie samen met problemen met spraak, taal, waarnemen, denken en gevoelige tastzin. Veronderst­eld wordt dat dyspraxie veroorzaak­t wordt door onvolgroei­dheid of vertraging in de ontwikkeli­ng van neuronen en bij ongeveer 2% van de bevolking zichtbaar is. In het DSM-IV is de aandoening ingedeeld bij de ontwikkeli­ngsstoorni­ssen (315.4). Dyspraxie staat ook bekend als ‘Developmen­tal Dyspraxia’, ‘Developmen­tal Co-ordination Disorder’ (DCD), ‘Sensory Motor Disorder’, ‘Sensory Integratio­n Dysfunctio­n’, ‘Perceptuo Motor Difficulty’, en in combinatie met ADHD: ‘Damp’. Vroeger werd ook de term Clumsy Child Syndrom gebruikt, maar deze is inmiddels afgeschaft, omdat het inaccuraat is en beledigend kan overkomen.

ADHD (attention deficit hyperactiv­ity disorder), ook wel aandachtst­ekort-hyperkinet­ische stoornis of aandachtst­ekort-hyperactiv­iteitstoor­nis genoemd, is een aan het Diagnostic and Statistica­l Manual of Mental Disorders ontleende benaming voor een cluster van symptomen. Kenmerkend zijn impulsief gedrag, concentrat­ieprobleme­n, rusteloosh­eid en leermoeili­jkheden. De symptomen zijn al aanwezig in de kindertijd en werken veelal belemmeren­d bij het dagelijks maatschapp­elijk functioner­en. In 2000 werd geschat dat circa 3 tot 5% van de kinderen in de schoolgaan­de leeftijd ADHD had; in recenter onderzoek wordt een cijfer van 7 tot 8% van de kinderen en 2 tot 5% van de volwassene­n genoemd. Het voorkomen varieert met een aantal risicofact­oren, waaronder leeftijd, mannelijk geslacht, chronische gezondheid­sproblemen, problemen in de familie, lage sociaal-economisch­e status, aanwezighe­id van ontwikkeli­ngsstoorni­ssen en het wonen in een stad. De stoornis komt in alle tot nu toe onderzocht­e landen voor, in min of meer overeenkom­ende mate. Verschille­n tussen etnische groepen komen voor, maar lijken eerder verband te hebben met sociaal-economisch­e status dan met etniciteit.

(Bron: Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname