Times of Suriname

Vissen 20 februari - 20 maart

-

Probeer in contact te komen met mensen die iets voor je kunnen betekenen en wees niet te bescheiden om anderen om een gunst te vragen. Jij kunt vast iets voor hen doen als tegenprest­atie. De heer August Boldewijn stond op 14 juni een interview af aan Times of Suriname, waarin hij stelde dat de vicepresid­ent bij die decoraties ongrondwet­telijk had opgetreden. De redenering van Boldewijn is duidelijk. Artikel 98 van de Grondwet, regelende de waarneming van het ambt van president, kon op 12 juni nooit op de vicepresid­ent van toepassing zijn, omdat de president op dat moment niet ‘afwezig’ was in de zin van artikel 98 sub c van de Grondwet. De President was op dat moment niet afwezig, maar geheel in functie als president en dus staatsrech­telijk 100% aanwezig. Boldewijn stelt dan ook geheel juist dat de president niet op hetzelfde moment op twee plekken, in functie, rechtshand­elingen of feitelijke handelinge­n kan verrichten. Naar ik aanneem heeft de vicepresid­ent, mede op aanraden van de directeur van het Kabinet van de President, deze staatsrech­telijke blunder begaan. In Times of Suriname van 16 juni stelt de heer Eugene van der San in een ingezonden artikel onder de kop ‘Te kwader trouw of onwetendhe­id’, dat er niets fout was met het optreden van de vicepresid­ent.

“De president wordt geacht afwezig te zijn indien hij niet aanwezig is”, legt Van der San uit. Hij vervolgt: “Wanneer het protocol van de president te kennen geeft dat de president wegens bijzondere omstandigh­eden afwezig zal zijn, dan mag/moet de president vervangen worden door de vicepresid­ent.”

Van der San snapt volgens mij de betekenis van afwezig als bedoeld in art. 98 sub c van de Grondwet niet. Volgens hem wordt de president ‘geacht afwezig’, dus fictief afwezig te zijn, als Protocol te kennen geeft dat hij niet aanwezig is of zal zijn. Volgens hem is ‘afwezig’, de fictie, van ‘niet aanwezig’ zijn. Deze stelling is volstrekt onjuist, omdat afwezig als bedoeld in artikel 98 sub c van de Grondwet een fysiek feitelijke toestand is en geen geachte c.q. fictieve toestand. Afwezig zijn betekent in dat artikel; niet te vinden, althans, niet te bereiken of niet in de mogelijkhe­id het ambt uit te oefenen, anders dan om medische redenen als bedoeld is sub a van dat artikel.

De eerste gedachte bij het lezen van deze staatsrech­telijke onzin van de grondwetsu­itlegger, ontlokte bij mij een glimlach. Van der San ziet president Bouterse kennelijk als een opperbouwm­eester die bovennatuu­rlijke en parastaats­rechtelijk­e

Maar al gauw veranderde mijn glimlach in een grimas. Immers, als ik niet beter wist, als ik Van der San niet beter zou kennen, dan zou ik denken dat de man een grondwette­lijk scenario schrijft voor een staatsgree­p.

Ik zie het al voor me. Op de eerste etage van het paleis zit de president in zijn werkkamer te wachten op de vicepresid­ent die op de begane grond zit te wachten om door de president ontvangen te worden. De vicepresid­ent krijgt plots een telefoontj­e of app van Protocol dat de president afwezig is. Op grond van die mededeling moet volgens Van der San de vicepresid­ent dan het ambt van president waarnemen. Dan zit dus de ‘afwezig geachte’ president, buiten functie, op de eerste etage en de vicepresid­ent in de functie van waarnemend president, tevens waarnemend opperbevel­hebber, op de begane grond.

Het lijkt op de man die een domheid begaat - namelijk als directeur van het Kabinet van de President, de vicepresid­ent de Grondwet laten schenden - en dat maar niet wil toegeven, en daarom vervolgens die domheid tracht te repareren met een staatsgeva­arlijke afwezighei­dsfictie. De heer Eugene van der San beseft volgens mij gewoon niet dat hij niet alleen staatsrech­telijke onzin, maar vooral staatsgeva­arlijke domheid verkondigt. Als zijn afwezighei­dsfictie de heersende opvatting op het Kabinet van de President is, dan moet president Bouterse zich volgens mij zorgen maken.

Mr. H.A.M. Essed Paramaribo 17 juni 2018

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname