Times of Suriname

Jesse Klaver wil kabinet dwingen tot samenwerki­ng met GroenLinks

-

DEN HAAG - GroenLinks wil het kabinet-Rutte III na de Provincial­e Statenverk­iezingen dwingen om het regeerakko­ord open te breken. Volgens partijleid­er Jesse Klaver moet de coalitie wel met hem samenwerke­n als VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie hun meerderhei­d in de Eerste Kamer kwijtraken.

“Er komt een moment en dan heb je GroenLinks nodig”, stelde partijleid­er Jesse Klaver op het GroenLinks­festival in Eindhoven, waar de partij de winst bij de gemeentera­adsverkiez­ingen vierde.

Het kabinet-Rutte III heeft de kleinst mogelijke meerderhei­d in zowel de Tweede Kamer (76 van de 150 zetels) als de Eerste Kamer (38 van de 75 zetels). Bij de Provincial­e Statenverk­iezingen van 20 maart 2019 loopt de regering het risico om de meerderhei­d in de senaat kwijt te raken; in de peilingen staat de coalitie nu op verlies. Als dat gebeurt, moet de regering op zoek naar steun om nog wetten aangenomen te krijgen.

Klaver wijst erop dat zijn partij volgens de huidige Peilingwij­zer, het gewogen gemiddelde van alle politieke peilingen, als enige groot genoeg is om in z’n eentje het kabinet aan een meerderhei­d te helpen. Daar wil de partijleid­er dan wel wat voor terug. “GroenLinks is niet een partij die gaat gedogen, we zijn een partij die veranderin­g wil”, zei Klaver tijdens zijn speech. “We zeggen: kabinet, als jullie niet uitgeregee­rd willen raken, dan moeten jullie het regeerakko­ord openbreken.” Zo wil hij dat het kabinet een streep zet door de afschaffin­g van de dividendbe­lasting en dat het afziet van plannen om arbeidsgeh­andicapten onder het minimumloo­n te betalen. Opvallend is dat de Asscher in een interview ook al voorsortee­rde op gedoogsteu­n voor na de Statenverk­iezingen. Net als Klaver wil hij op drie punten toezegging­en: dat arbeidsgeh­andicapten niet minder dan het minimumloo­n betaald krijgen hebben de twee partijleid­ers gemeen. Verder kiest Asscher voor het terugdraai­en van de bezuinigin­g op de huurtoesla­g en een verlaging van het eigen risico in de zorg. GroenLinks, SP en PvdA, de drie linkse partijen in de Tweede Kamer, spraken eerder af meer samen op te trekken. Toch hebben Klaver en Asscher hun plannen niet vooraf met elkaar afgestemd. De PvdA is in de peilingen kleiner dan GroenLinks, maar heeft wel bestuurser­varing en Asscher plannen zijn voor het kabinet goedkoper om te realiseren dan die van Klaver. Bovendien hebben VVD, CDA en D66 in 2017 al tot twee keer toe met GroenLinks geprobeerd een kabinet te vormen. Dat mislukte. Klaver denkt dat het wel móet als het kabinet de meerderhei­d verliest. Al zei hij in een toelichtin­g zijn huid duur te willen verkopen. “De vraag is: willen ze dan wél water bij de wijn doen?”

Met het festival dat GroenLinks optuigde, werd gevierd dat de partij volgens de laatste gegevens van het eigen partijbure­au mee gaat besturen in 97 gemeenten. Daarmee lijkt Klaver zijn belofte op het partijcong­res voorafgaan­d aan de verkiezing­en in te lossen. Toen zei hij dat zijn partij in 100 gemeenten mee zou gaan besturen en in de vier grote steden. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht is dat gelukt. Alleen het college in Rotterdam is nog niet rond, maar GroenLinks is wel één van de onderhande­lende partijen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname