Times of Suriname

Griekenlan­d en Macedonië tekenen overeenkom­st over nieuwe naam

-

GRIEKENLAN­D - De ministers van Buitenland­se Zaken van Griekenlan­d en Macedonië hebben gisteren een overeenkom­st over een nieuwe naam voor de voormalige Joegoslavi­sche republiek getekend: de Republiek Noord-Macedonië.

Het akkoord, dat is onderteken­d op het Prespameer in Noord-Griekenlan­d, op de grens met Macedonië en Albanië, moet een einde maken aan bijna drie decennia van bespreking­en tussen de twee landen over de naam van de jonge Balkanstaa­t.

Na de ratificati­e van gisteren moeten de parlemente­n nog hun goedkeurin­g geven. Macedonië wil bovendien een volksraadp­leging houden. De leiders van Griekenlan­d en Macedonië bereikten dinsdag een compromis over de naamkwesti­e. Beide landen liggen al jaren met elkaar in de clinch over de naam Macedonië.

Het conflict stamt uit 1991, toen Macedonië zich vreedzaam van Joegoslavi­ë afscheidde en doorging als de onafhankel­ijke Republiek Macedonië. Dat viel slecht in Griekenlan­d, dat zelf een historisch­e regio Macedonië heeft. De Macedonisc­he premier Zoran Zaev zei dinsdag dat zijn land tot de Republiek Noord-Macedonië zal worden omgedoopt. Dat moet de weg voor toetreding tot de NAVO en de EU vrijmaken.

Vele duizenden mensen zijn woensdagav­ond uit protest tegen de voorgestel­de naamswijzi­ging van het land de straat op gegaan in de Macedonisc­he hoofdstad Skopje. De demonstran­ten beschuldig­en de regering van landverraa­d. Ook in Griekenlan­d leidde de deal tot felle protesten.

(NU)

 ??  ?? De Griekse premier Alexis Tsipras en de Macedonisc­he premier Zoran Zaev heffen hun hand op bij het tekenen van de overeenkom­st. (Foto: Bloomberg)
De Griekse premier Alexis Tsipras en de Macedonisc­he premier Zoran Zaev heffen hun hand op bij het tekenen van de overeenkom­st. (Foto: Bloomberg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname