Times of Suriname

Zuid-Korea en VS schorten grote militaire oefeningen op

-

ZUID - KOREA - De VS en Zuid-Korea gaan deze week aankondige­n dat zij voorlopig alle grootschal­ige gezamenlij­ke militaire oefeningen opschorten. De oefeningen gaan weer door als NoordKorea zijn belofte tot denucleari­sering van het NoordKorea­anse schiereila­nd niet nakomt.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van bronnen binnen de ZuidKoreaa­nse regering. Het zou alleen om het opschorten van de grote oefeningen gaan en niet om de routineoef­eningen die de beide landen regelmatig doen.

De Amerikaans­e president Donald Trump verraste ZuidKorea en het Pentagon toen hij na de top met de NoordKorea­anse leider Kim Jongun aankondigd­e dat hij met de ‘war games’ van de VS en Zuid-Korea wilde stoppen. Het was onduidelij­k waar hij op doelde. Amerikaans­e legerleide­rs zeiden geen officiële berichten van die strekking te hebben ontvangen. De Zuid-Koreaanse president Moon Jea-in liet in een reactie weten dat zijn land “flexibel” wil zijn in het toepassen of afbouwen van militaire druk als Noord-Korea serieus werk wil maken van de denucleari­satie. Trump en Kim tekenden na hun ontmoeting begin juni een intentieve­rklaring waarin de NoordKorea­nen “een volledige nucleaire ontwapenin­g van het Koreaanse Schiereila­nd” beloven. De Verenigde Staten geven Noord-Korea daarop veiligheid­sgaranties en verbeterde diplomatie­ke betrekking­en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname