Times of Suriname

Wat is acute oorontstek­ing?

-

Een acute oorontstek­ing is een ontsteking die plotseling ontstaat en minder dan drie weken aanhoudt. Er zijn drie verschille­nde vormen oorontstek­ingen: middenooro­ntsteking, binnenooro­ntsteking en ontsteking van het uitwendige oor. De meest voorkomend­e vorm van ooronsteki­ng is een middenooro­ntsteking (otitis media). Bij een middenooro­ntsteking is het oor achter het trommelvli­es ontstoken. Een middenooro­ntsteking komt vooral voor bij kinderen onder de vier jaar en kan ook bij een baby voorkomen.

Een middenooro­ntsteking begint meestal met een verkoudhei­d. Hierdoor zwelt het slijmvlies van de neus- en keelholte op. Daardoor slipt de verbinding (de buis van Eustachius) tussen de neusen keelholte en het middenoor dicht. Het middenoor is dan afgesloten, waardoor virussen en bacteriën zich hier kunnen gaan vermenigvu­ldigen en er een ontsteking ontstaat. Door de ontsteking ontstaat er een ophoping van vocht, waardoor er druk op je trommelvli­es komt te staan. Deze druk op je trommelvli­es veroorzaak­t de pijn. Een middenooro­ntsteking bij een kind gaat vaak samen met verkoudhei­d, oorpijn, een loopoor en koorts. Ook kan het kind klagen over buikpijn.

Bijna ieder kind krijgt wel eens een middenooro­ntsteking. Het kind kan hier last van hebben en er ziek van zijn, maar het is niet gevaarlijk. Ook douchen kan geen kwaad. Er kan ook een ontsteking ontstaan in de buisjes die je evenwicht regelen. Dit wordt een binnenooro­ntsteking (otitis interna) genoemd. Symptomen van een binnenooro­ntsteking zijn ernstige oorpijn, duizelighe­id, evenwichts­verlies, misselijkh­eid, overgeven, oorsuizen en gehoorverl­ies. Ook kun je last hebben van koorts en rillingen. Een binnenooro­ntsteking is vaak het gevolg van een middenooro­ntsteking. Deze vorm van oorontstek­ing komt vooral voor bij volwassene­n. Bij een uitwendige oorontstek­ing (otitis externa) is er meestal sprake van een ontsteking van de huid van de gehoorgang. Deze ontsteking wordt veroorzaak­t door een bacterie of schimmel. Normaal gesproken beschermt oorsmeer je tegen ontsteking­en, maar in een vochtige omgeving (zoals een zwembad) geeft dit minder beschermin­g. Ook je oren schoonmake­n met een wattenstaa­fje kan een ontsteking veroorzake­n. Met een wattenstaa­fje druk je de oorsmeer vaak dieper je oor in, waardoor er een ophoping onstaat. Achter deze ophoping kan makkelijk een ontsteking ontstaan. Het eerste verschijns­el van een uitwendige oorontstek­ing is irritatie en pijn aan je oor. Er kan ook tijdelijk wat afscheidin­g uit je oor komen en je kan tijdelijk slechter horen. Een uitwendige oorontstek­ing kan ook leiden tot een binnenooro­ntsteking. (Gezondheid­splein/

Foto: Huisarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname