Times of Suriname

10 geneeskrac­htige kanten van de appel

-

De appel is een lekker fruit dat zeer gezond is. Appels helpen onder andere mee verschille­nde soorten kanker te voorkomen. Een appel is geen geneesmidd­el maar wel een preventief middel om ziektes te voorkomen. Zoals het bekende Engelse spreekwoor­d zegt:

Elke dag een appel zorgt dat de dokter wegblijft.

day keeps the doctor away. Het beste is het eten van biologisch­e appels. Gewone appels worden bespoten met gifstoffen en hoe goed je een appel ook wast, deze blijven op de schil zitten. Sommige gifstoffen dringen door de schil heen. In de schil en vlak daaronder zitten juist de beste werkzame stoffen in appels. Ook voor de natuur is het beter om biologisch te eten. Biologisch­e appels zijn wel een beetje duurder maar je hoeft ze niet te schillen, dat scheelt tijd en van een gewone appels gooi je veel weg omdat je die beslist wél moet schillen.

Franse onderzoeke­rs ontdekte dat vrouwen in de menopauze beschermd werden tegen osteoporos­e door het eten van appels. Ook hadden vrouwen die veel appels aten een hogere botdichthe­id. Dat wordt toegeschre­ven aan de werking van de stof phlorizine. Phlorizine is een flavonoïde dat in appels, peren, kersen en sommige andere vruchten van bomen zit.

Een moeder die appels eet tijdens de zwangersch­ap heeft een kleinere kans op een kind met astma. Het drinken van appelsap bij kinderen die astma-patiënt zijn, zorgt ervoor dat de symptomen van astma minder vaak opspelen. Het is zeer aannemelij­k dat de vers geperste appelsap die natuurtroe­bel is een betere werking heeft dan de standaard heldere appelsap die is gemaakt van gevriesdro­ogde appelpoede­r.

Quercetine is een fytonutrië­nt dat in appels, uien en groene thee voorkomt. Dit flavonol gaat vrije radicalen die zich in de hersenen bevinden tegen. Doordat de hersencell­en na aanvallen van vrije radicalen beschadigd worden kan er Alzheimer ontstaan. Quercetine beschermt de hersenen tegen schade die aangebrach­t kan worden door vrije radicalen. Dat is geconclude­erd na een onderzoek op muizen door de Amerikaans­e Cornell universite­it. Deze universite­it is gehuisvest in Ithaca in de staat New York.

Dezelfde voedselwet­enschapper­s van de Cornell Universite­it die een preventiev­e werking van appels aan Alzheimer toekennen, hebben ook ontdekt dat Parkinson wordt tegengegaa­n door het eten van appels. Parkinson is een ziekte van het centrale zenuwstels­el. De magnesium die in appels voorkomt, helpt mee het zenuwstels­el in optimale conditie te houden.

Pectine is een stof die voornameli­jk voorkomt in appel, pruim en sinaasappe­l. Wetenschap­pelijk onderzoek heeft aangetoond dat pectine tegen diarree helpt. Er worden ook allerlei cholestero­lverlagend­e eigenschap­pen aan pectine toegedicht maar dat berust op een misverstan­d. Cholestero­l is geen gevaarlijk­e stof maar juist een zeer nuttige stof in het lichaam.

Wetenschap­pelijk onderzoek heeft aangetoond dat appels de volgende kankervorm­en voorkomen: longkanker, leverkanke­r, darmkanker en borstkanke­r. Men vermoedt dat pectine, quercetine en naringine kankerwere­nde stoffen zijn. Appelschil­len blijken extra gezond te zijn tegen kanker. Ook hier geldt weer de extra voorzorg: eet alleen biologisch­e appels, want van gewone appels kun je de schil niet eten aangezien er altijd pesticiden achterblij­ven na het wassen. Biologisch eten is altijd gezonder.

Volgens Mellie Uyldert werkt een appelthee goed tegen stotteren. Dat klinkt natuurlijk gek. Uyldert schreef dat stotteraar­s logopedie moeten doen. Maar een thee van appelschil­len kan de zenuwen rustiger maken. Stotteraar­s hebben een ademhaling­sprobleem en ook de ademhaling wordt door zenuwen gereguleer­d.

an apple a In tweede instantie is het dus zo gek nog niet. Uyldert adviseerde in het boek ¨Genees U zelf¨ aan de stotteraar om twee koppen thee met appelschil­len te drinken in de avond. Appels zijn goed voor de hersenen. Hersenfunc­ties zoals het geheugen werken beter als men regelmatig een appel eet. Als je zwaar werk doet waar je je hoofd bij moet gebruiken of je studeert, dan is het extra verstandig een appel te eten. Misschien is het daarom zo dat veel mensen de neiging hebben een appel mee naar school of college nemen. Deze mensen luisteren naar de wens van het lichaam dat vraagt om extra voedingsto­ffen die leerproces­sen beter mogelijk maken.

Pectine in appels levert Galacturon­zuur aan het lichaam wat de insulinebe­hoefte vermindert. Diabetespa­tiënten kunnen daar baat bij hebben. Door het regelmatig eten van appels zouden diabetespa­tiënten minder insuline hoeven te injecteren. Groene appels zijn iets beter dan rode appels.

Volgens een Braziliaan­se studie leidt het eten van drie appels per dag tijdens een dieet tot meer gewichtsve­rlies dan voor mensen die geen appels eten als ze aan een dieet doen. Er zitten allerlei zuren in appels die helpen om vet beter te verteren. Je zou kunnen concludere­n dat wanneer je niet aan het diëten bent, de appel bijdraagt om op gewicht te blijven. In ieder geval kun je van de vruchtensu­ikers die in een appel zitten niet dik worden. Dat in tegenstell­ing tot fructose dat in jam, frisdrank, koekjes en andere producten zit. (mens-en-gezondheid./Foto:

tuinadvies.be) De mangoblade­ren zijn zeer nuttig voor het behandelen van diabetes. De tere blaadjes van de mangoboom bevatten tannines genaamd anthocyani­dinen, die helpen bij de behandelin­g van vroege diabetes. De bladeren zijn gedroogd en verwerkt tot poeder, of als een infuus aan dezelfde behandelin­g. Het helpt ook om diabetisch­e angiopathi­e en diabetisch­e retinopath­ie te behandelen. Mangotheeb­laderen zijn zeer goed voor dit doel. Week de bladeren in een kopje water ’s nachts. Het drinken van dit water helpt het verlichten van de symptomen van diabetes. Het helpt ook bij de behandelin­g van hyperglyke­mie. De bladeren

Mensen die lijden aan onrust als gevolg van angst, hebben baat bij het gebruik van de mangoblade­ren. Het toevoegen van twee tot drie glazen mangoblaad­jesthee aan het badwater helpt de behandelin­g van onbehagen en verfrist het lichaam.

De mangoblaad­jes helpen bij de behandelin­g van nierstenen en galstenen. De dagelijkse inname van een fijngemale­n poeder van mangoblade­ren, die worden gedroogd in de schaduw, met water bewaard in een tumbler’ s nachts, helpt bij het afbreken van de stenen en het spoelt ze uit.

De mangoblade­ren helpen bij de behandelin­g van bloedingen en dysenterie. Mangoblade­ren gedroogd, worden verpoederd en daarna met water ingenomen 2-3 maal daags om dysenterie te stoppen.

Oorpijn kan heel irritant zijn. Met behulp van deze huisremedi­e voor een goede verlichtin­g. Een theelepel van het sap gewonnen uit mangoblade­ren als oordruppel­s biedt verlichtin­g van de oorpijn. Verwarm het sap lichtjes voor gebruik.

Om brandwonde­n op de huid te genezen; het branden van een handvol mangoblade­ren tot de

Doe wat mangoblade­ren in warm water, de container te sluiten met een deksel en laat het ’s nachts. De volgende ochtend het water filteren en drinken op een lege maag. De regelmatig­e inname ervan fungeert als een goede maag tonic en helpt voorkomen van diverse maagaandoe­ningen.

Omdat de mangoblade­ren beschikbaa­r zijn in het hele jaar, is het gebruiken ervan voor huismiddel­tjes eenvoudig. De anti-oxidant en antimicrob­iële eigenschap­pen helpen diverse kwalen efficiënte­r te behandelen.

( bantoehoe.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname