Times of Suriname

Fit door gezond te zitten

-

Of je nu een huismus bent of een vrije vogel, bewegen is belangrijk. Hoe meer je beweegt, des te minder stijf je bent. Wissel bewegen af met gezond zitten. Zo hou je je spieren en gewrichten soepel.

Wat is gezond zitten en waarom is dat zo belangrijk? Een gezonde zithouding zorgt ervoor dat je lekker veel energie hebt en dat lichaam en geest beter functioner­en. Na een gezonde zit is je lichaam weer opgeladen. Bij een slechte zit wordt de druk op bepaalde spieren en gewrichten verhoogt. Hierdoor vermindert de doorbloedi­ng en ontstaan er gezondheid­sklachten, zoals hoofd-, neken rugpijn. Bij langdurig slecht zitten voel je je zelfs chronisch vermoeid en ontstaan tintelinge­n

Dankzij een stoel die op jouw lichaamsma­ten is afgestemd worden je rug, schouders en heupen optimaal ondersteun­t en haal je het meeste uit je zit. Spieren en rugwervels worden niet afgekneld. Je gaat automatisc­h langzamer ademhalen. Je lichaam ontspant en herstelt. Vol energie sta je weer op. Wissel bewegen af met gezond zitten en je hebt energie voor drie.

in

je

lichaam.

We lezen tegenwoord­ig veel over gezonde voeding en dat is een goede zaak. Maar, wat voor je partner gezond is, hoeft nog niet goed voor jou te zijn. Met zitten is dat net zo. Iedereen zit weer anders. Lange rug, korte benen, klein of groot. Ieder lichaam heeft andere zitbehoeft­es. Een lichaam in zithouding zoekt altijd steunpunte­n, zodat druk van tussenwerv­els wordt afgehaald. Een belangrijk steunpunt voor optimaal zitten begint bij de vloer. Door de zithoogte van een relaxstoel op de juiste manier in te stellen, rusten beide voeten op de grond. Voor je armen geldt hetzelfde. Pas de armleggerh­oogte zo aan dat je armen goed worden ondersteun­d en je lichaam kan ontspannen. Goede zit, ontspannen spieren

Een rechte zit is gezond maar lastig vol te houden. Naar verloop van tijd zakt de onderrug in met een stijve rug als gevolg. Herken je dit? Misschien is een lendepomp in een stoel iets voor jou. Een lendepomp biedt optimale ondersteun­ing voor de onderrug. Ideaal voor mensen met korte benen, voor wie de zitting vaak te diep is en voor lange mensen die in een fauteuil vaak onderuit gezakt zitten. Met de elektrisch verstelbar­e lendepomp kun je finetunen. Hierdoor sta je veel fitter op.

Een gezonde zit verbetert de doorbloedi­ng en stofwissel­ing en zorgt dat afvalstoff­en worden afgevoerd. Dit geeft ontspannin­g van de spieren en vermindert het gevoel van stress.

Zitten op maat

(Gezondheid­snet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname