Times of Suriname

Kokosnoot, een vrucht met geneeskrac­ht

-

Een kokosnoot is een vrucht die voor vele doeleinden wordt gebruikt. Hij is supergezon­d. In de tropen groeien overal op het strand kokospalme­n. Hij houdt ervan om in het zand te staan langs zout water. Met zijn wortels gaat de boom op zoek naar zoet water. Via de zee begint een gevallen kokosnoot soms aan een lange reis. Een kokosnoot heeft een dikke harige schil met een keihard omhulsel aan de binnenkant waardoor het zeewater niet binnendrin­gt. Hij blijft zeer goed drijven en drijft makkelijk een paar honderd kilometer naar een volgend eiland om daar zich als boom te vestigen. De geneeskrac­ht van de kokosnoot is om te zetten naar een schier eindeloze reeks van medicinale toepassing­en. Een lijst van het aantal ziekten waartegen de kokosnoot heilzaam is, is te lang om te noemen in één artikel. De Coconut Research Center heeft een PDF gepublicee­rd van 36 kantjes waar alleen maar de twee-regelige gegevens van de geneeskrac­htige wetenschap­pelijke onderzoeke­n in staan. Duizenden wetenschap­pers hebben zich gebogen over de geneeskrac­htige werking van kokosnoot.

Van de kokospalm kunnen mensen in de tropen vele producten maken. Van de bladeren, nerven, het hout worden allemaal verschille­nde dingen gemaakt. De kokosnoot is op zijn beurt een veelzijdig product. Wanneer je een kokosnoot opent kun je eerst het water opdrinken. Kokoswater is heel gezond en lest de dorst prima. Dit is steriel water dat wil zeggen volkomen bacterievr­ij. Het heeft dezelfde electrolyt­ische balans als mensenbloe­d. In de Tweede Wereldoorl­og werd kokoswater gebruikt als vervanger van bloedplasm­a door artsen die gestatione­erd waren in het Pacifisch gebied. De Polynesiër­s uit de Stille Oceaan noemen de kokospalm niet voor niets de levensboom. Van deze boom kunnen vele producten worden gemaakt en ook vele medicijnen. Vrijwel elke ziekte werd genezen met een medicijn dat gebaseerd was op de kokosnoot. Zoals veel groenten en fruit valt de kokosnoot onder de etenswaren met medische eigenschap­pen. Daarnaast gebruiken ze in traditione­le maaltijden vrijwel elke dag de kokosnoot.

Na de kokosnoot te hebben leeggedron­ken kun je het kokosvlees opeten. Als het vers is kun je dit prima verwerken in soepen en sauzen. Het wordt ook gebruikt om er kokosolie van te maken. Dit is een prima bakolie maar is in noodgevall­en zoals op het eilandje Bougainvil­le wel eens gebruikt als brandstof voor auto´s. Kokosolie wordt ook verwerkt in allerlei cosmeticap­roducten zoals zepen, shampoos en lichaamsve­rzorgen oliën.

Je kunt kokos ook laten drogen zodat het hard wordt. Vervolgens wordt het dan geraspt. Geraspte kokos is heerlijk over een toetje. Er wordt ook nog kokosvet gemaakt. Dat is een geharde kokosvet waar curries met kokos van worden gemaakt. Er kunnen ook andere sauzen van worden gemaakt. Zo wordt vis in kokossaus klaargemaa­kt in de kustgebied­en van tropische streken.

In Nederland zie je niet bijzonder vaak de verse kokosnoot. Je ziet eerder de kokosnoot met de bruine, harige schil, maar een verse kokosnoot met de groene buitenkant eromheen zie je minder vaak. Overigens zijn er ook soorten met een gele buitenkant. De harige kokosnoot maak je open door één van de drie gaatjes te openen die bovenop elke kokosnoot zitten. De houtige schil is keihard maar die gaatjes zijn makkelijk te openen met een stevig mes of schroevend­raaier. Dit is dezelfde plek waar een kokosnootk­rab deze grote harde open krijgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname