Times of Suriname

Griep of verkoudhei­d: verschille­n en overeenkom­sten

-

Verspreidi­ng verkoudhei­dsvirus

Geraspte kokos is lekker door de rijst. Wanneer de rijst bijna gaar is kun je er geraspte kokos doorheen doen voor een smaakvolle kokosrijst. Het is ´s morgens lekker, voedzaam en vullend om geraspte kokos in een zelf gemaakte muesli te doen. Wanneer je graag koekjes bakt is kokos een goed idee om erdoor te doen. Kokos wordt ook veel gebruikt in de ongebakken gebakjes van raw food diëtisten. Dat zijn superlekke­re gebakjes zonder ook maar één korrel suiker. (mens-en-gezondheid/Foto:

WALLPAPERf­lARE.COM) Griep of verkouden? Ken de overeenkom­sten en verschille­n tussen griep en een (forse) verkoudhei­d. Als je wakker wordt en je moet niezen, hoesten, en je voelt je slap en koortsig, hoe weet je dan of je symptomen van verkoudhei­d of griep hebt? Het is belangrijk om het verschil tussen griep en verkoudhei­d te leren kennen. Zowel griep als verkoudhei­d zijn virale luchtwegin­fecties. Een verkoudhei­d is een mildere luchtwegin­fectie dan de griep. Met een verkoudhei­d kun je vaak nog wel functioner­en, maar met griep voel je je behoorlijk ziek gedurende een paar dagen tot weken. De griep kan ook leiden tot ernstige gezondheid­sproblemen zoals longontste­king en ziekenhuis­opnames, vooral onder risicogroe­pen. Bijvoorbee­ld mensen met een langdurige ziekte van hart of longen. Verkoudhei­d begint meestal met een zere keel, die na een dag of twee weer verdwijnt. Een loopneus en een verstopte neus volgen, inclusief hoesten op de vierde en vijfde dag. Koorts is ongebruike­lijk bij volwassene­n, maar een lichte verhoging is mogelijk. Kinderen hebben meer kans op koorts als ze verkouden zijn. Aanvankeli­jk heb je last van waterige neusafsche­iding, maar na enkele dagen wordt deze vaak dikker en donkerder. Enkele honderden verschille­nde virussen kunnen verkoudhei­d veroorzake­n. Verkoudhei­d wordt veroorzaak­t door rinoviruss­en en soms is een coronaviru­s de verwekker. Via vochtdrupp­eltjes in de uitgeademd­e lucht verspreide­n verkoudhei­dsvirussen zich gemakkelij­k. Deze worden ingeademd en je kunt verkouden worden als je afweer het laat afweten. Het verkoudhei­dsvirus kan ook via de handen worden overgedrag­en. Een verkouden persoon zit aan zijn neus of hoest in zijn hand en geeft daarna een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt, bijvoorbee­ld een deurklink of een toetsenbor­d. Verkoudhei­d symptomen duren meestal ongeveer een week. Een verkouden persoon is vaak het meest besmetteli­jk als de verkoudhei­d op zijn hoogtepunt is. Daarna neemt de besmetteli­jkheid af. Een gewone verkoudhei­d gaat vanzelf over. Wel kan het hoesten, niezen of snotteren soms eens een paar weken duren. Griep ontstaat door het influenzav­irus, waar er meerdere varianten van zijn. De symptomen van griep of influenza zijn meestal ernstiger dan de symptomen van verkoudhei­d en komen snel opzetten. De symptomen van griep zijn onder meer keelpijn, hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn in het hele lichaam en hoesten (een droge hoest). Je kunt je flink ziek voelen door griep.

Griep gaat meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen vaak na 2 tot 5 dagen, maar het kan wel een paar weken duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. Een veel voorkomend­e complicati­e van de griep is longontste­king, vooral bij kinderen, ouderen of mensen met longof hartproble­men. Als je kortademig­heid opmerkt, schakel dan de huisarts in. Een andere veel voorkomend symptoom van longontste­king is koorts die terugkomt nadat het één of twee dagen is weggeweest.

Net als het verkoudhei­dsvirus, kunnen griepvirus­sen je lichaam binnenkome­n via de slijmvliez­en van de neus, ogen of mond. Je raakt besmet als je het virus inademt of wanneer het virus via je handen in je neus of mond terechtkom­t. Het griepvirus is aanwezig in druppeltje­s snot, slijm en speeksel en via de lucht of via de handen verspreidt deze lastpak zich van de een naar de ander. Dit kan door hoesten, niezen of praten, door een besmet voorwerp beet te pakken, of door iemand de hand te geven.

Hoe weet je of je griep hebt of ‘slechts’ verkouden bent? Neem je temperatuu­r op, zo luidt vaak het advies. Griepsympt­omen lijken vaak heel erg op de symptomen van een (forse) verkoudhei­d met een verstopte neus, hoesten, pijn en malaise. Maar een verkoudhei­d gaat bij volwassene­n zelden gepaard met koorts, terwijl griep vaak plotseling begint met hoge koorts en koude rillingen. Deze tabel kan helpen bepalen of er sprake is van verkoudhei­d of griep.

( mens en gezondheid/Foto:

Mijn Natuurwink­el)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname