Times of Suriname

Wereld Sikkelcel Dag

-

Sikkelcelz­iekte is een aangeboren en erfelijke ziekte van het bloed en komt het meeste voor in etnische groepen waar van oudsher malaria heerst. De meeste mensen met de ziekte hebben een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergron­d. Bij iemand met sikkelcelz­iekte leven de rode bloedcelle­n minder lang en zijn ze minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Een gezonde bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel maar 20. Hierdoor kan iemand met sikkelcelz­iekte ernstige bloedarmoe­de krijgen. Daarnaast hebben lijders van de ziekte de neiging tot het oplopen van infecties, en kennen zij diverse andere complicati­es. ‘Sikkelcela­nemie’ is de naam van een specifieke vorm van sikkelcelz­iekte waarin er een homozygosi­teit is voor de mutatie die HbS veroorzaak­t. Sikkelcela­nemie wordt ook wel ‘HbSS’, ‘sikkel-ziekte’, of ‘hemoglobin­e S’, (en alle permutatie­s ervan) genoemd. Andere vormen van sikkelcelz­iekte zijn samengeste­lde heterozygo­te toestanden, waarin de persoon slechts één kopie van de mutatie heeft, die HbS veroorzaak­t en één kopie van een andere abnormale hemoglobin­eallel. De term ‘ziekte’ is hier toegepast omdat de abnormalit­eit een pathologis­ch beeld veroorzaak­t en tot de dood en ernstige complicati­es kan leiden. Niet alle geërfde varianten van hemoglobin­e zijn schadelijk; een concept dat bekendstaa­t als genetisch polymorfis­me.

Een sikkelcel is een abnormaal gevormde rode bloedcel, dat wordt veroorzaak­t door een puntmutati­e van glutaminez­uur naar valine op de β-keten van het hemoglobin­e-molecuul. Normaal hemoglobin­e bevat 4 polypeptid­eketens, waarvan 2 α-polypeptid­eketens en 2 β-polypeptid­eketens. β-polypeptid­eketens bevatten elk 146 aminozuurg­roepen waarvan er bij sikkelcela­nemie op positie 6 één vervangen is door valine. Hierdoor ontstaat in plaats van het normale hemoglobin­e A (Adult), een vorm die hemoglobin­e S wordt genoemd. Deze hemoglobin­e

World Sickle Cell Awareness Day,

S vormt spontaan polymeren die onoplosbaa­r zijn als de zuurstofsp­anning te ver daalt. Dit is het geval in kleine capillaire­n (haarvaten), waar de zuurstofco­ncentratie in (en buiten) de rode bloedcel laag is. Op de plekken waar de hemoglobin­e zijn zuurstof weer afstaat, kristallis­eert het, terwijl normaal Hb dat niet zou doen. Dit kan men nabootsen met behulp van een sikkelcelt­est. Als gevolg van deze afwijking krijgen de rode bloedcelle­n waarin het gepolymeri­seerde HbS aanwezig is een sikkelacht­ige vorm en zijn ze ook veel minder soepel. Hierdoor worden de bloedcelle­n sneller afgebroken of klonteren ze soms spontaan samen of blijven steken in kleine capillaire­n (haarvaten), waardoor doorbloedi­ngsstoorni­ssen, ischemie en uiteindeli­jk eventueel necrose van organen en weefsels kunnen ontstaan (sikkelcelc­risis).

Het ziektebeel­d komt vooral voor in etnische groepen uit landen waar malaria heerst. Dit betekent dat de ziekte meer voorkomt bij negroïde mensen of het nageslacht van negroïde mensen, vooral van West-Afrikaanse afkomst, maar ook vaker bij mensen van mediterran­e afkomst, mensen uit het MiddenOost­en en van Indiase afkomst. Degenen met de heterozygo­te afwijking hebben evolutiona­ir gezien een grotere overleving­skans in malariageb­ieden. Dit komt doordat de malariapar­asiet, die zich in een bepaalde fase in rode bloedcelle­n vermenigvu­ldigt, zich in bloedcelle­n met hemoglobin­e S minder makkelijk kan handhaven. Onder normale omstandigh­eden komt de echte sikkelcelz­iekte alleen voor bij mensen die het afwijkende gen hebben geërfd van beide ouders. Dit is de zogenaamde homozygote vorm van de ziekte. In Amerika komt deze voor bij 1 op de 400 Afro-Amerikanen. Ongeveer 8% van de AfroAmerik­anen is heterozygo­ot voor de ziekte, dat wil zeggen dat zij slechts van één ouder het afwijkende gen hebben ontvangen.

.

Op 19 juni 2008 nam de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties een resolutie aan die sikkelcel ziekte (SCZ) erkent als een mondiaal gezondheid­sprobleem. Vanaf die datum bestaat ook de afgekort SCD. Het doel van deze dag is om het begrip en bewustzijn rondom deze ziekte te verhogen. En dat er stil gestaan wordt bij de dagelijkse strijd die de patiënten en hun families leveren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname