Times of Suriname

Rechters zien niets in wet minister Dekker over vervroegde vrijlating

-

DEN HAAG - De Raad voor de Rechtspraa­k ziet niets in het plan van minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming) om regels rond voorwaarde­lijke invrijheid­stelling aan te scherpen.

Dekker wil dat het niet langer een ‘bijna-automatism­e’ is dat gedetineer­den na tweederde van hun straf vrijkomen. Ook mag de vervroegde vrijlating nooit langer zijn dan twee jaar, vindt de VVD’er die een wet in voorbereid­ing heeft.

De Raad voor de Rechtspraa­k, het belangenor­gaan van de rechtbanke­n, adviseert hem echter zijn besluit te ‘heroverweg­en’. De raad ‘herkent de geluiden in de samenlevin­g’ die tegen het ‘automatism­e van de voorwaarde­lijke invrijheid­sstelling’ zijn. “Maar als wordt gekeken naar het doel van voorwaarde­lijke invrijheid­sstelling, dan werkt het huidige systeem goed.’’ De raad spreekt tegen dat er bij het verlenen van voorwaarde­lijke invrijheid­stelling sprake zou zijn van een automatism­e. “Per geval wordt gekeken wat een gedetineer­de nodig heeft voor een veilige terugkeer in de samenlevin­g waarbij de kans op herhaling zo klein mogelijk is.’’ Dekker wil de invrijheid­stelling zo veel mogelijk beleggen bij het Openbaar Ministerie, maar volgens de raad worden rechters zo te veel buitenspel gezet. Volgens de raad is twee jaar ‘te kort’ om gevangenen goed te kunnen begeleiden. Zij wijst ook op een studie van de Erasmus Universite­it waarin onderzoeke­rs stellen dat het langer vasthouden van gedetineer­den ‘risico’s’ met zich mee zou kunnen brengen.

De kritiek komt op een gevoelig moment. Juist gisteren kondigde Dekker aan ook te willen snoeien in verlofrege­ls. Zo zouden gedetineer­den hun verlof moeten verdienen door goed gedrag, of alleen tijdelijk vrij mogen als dat voor nuttige zaken is, zoals sollicitat­ies.

(AD)

 ??  ?? Rechters in de Utrechtse rechtbank.
Rechters in de Utrechtse rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname