Times of Suriname

Maximering medicijnen kost patiënt geld

-

ZEIST - Zorgverzek­eraars Nederland (ZN) waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor de gevolgen van een plan van minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Die wil bijbetalin­gen voor geneesmidd­elen maximeren op 250 euro per verzekerde per jaar. De verzekeraa­rs zijn nu bang dat fabrikante­n door dat plan stoppen met de huidige compensati­eregelinge­n en dat geneesmidd­elenprijze­n gaan stijgen.

Volgens ZN profiteert slechts 0,2 procent van de mensen van Bruins’ maximering­smaatregel, terwijl veel meer patiënten juist met extra kosten krijgen te maken. Zo krijgen verzekerde­n naast hun eigen risico straks ook extra rekeningen op de deurmat voor geneesmidd­elen. Bovendien is het systeem om de bijbetalin­gen te maximeren bureaucrat­isch en duur. “Als de minister de bijbetalin­gen gaat maximeren op 250 euro, dan is het risico reëel dat veel fabrikante­n stoppen met hun terugbetaa­lregeling. Hierdoor gaan mensen, die nu alleen op papier een bijbetalin­g hebben, straks daadwerkel­ijk bijbetalen”, stelt de koepelorga­nisatie. De gevolgen voor individuel­e patienten zijn volgens ZN niet te voorspelle­n.

ZN steunt het kabinet om de stapeling van eigen betalingen in de zorg te vermindere­n, maar vindt het “onbegrijpe­lijk dat de minister kiest voor een groot bureaucrat­isch systeem in plaats van maatwerkop­lossingen voor de kleine groep patiënten met hoge bijbetalin­gen.”

Minister Bruins wil lagere maximumpri­jzen voor geneesmidd­elen, scherper inkopen en beter kijken welke geneesmidd­elen tegen welke prijs worden vergoed, zo werd vrijdag bekend. Hij hoopt door onder meer deze maatregele­n over vier jaar 467 miljoen euro per jaar te besparen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname