Times of Suriname

Regeringsc­risis in Duitsland vooralsnog afgewend

-

DUITSLAND - De Duitse CSU-minister van Binnenland­se Zaken, Horst Seehofer, heeft gisteren unaniem toestemmin­g gekregen van het partijbest­uur voor het invoeren van een strenger asielbelei­d vanaf 1 juli. Bondskanse­lier Angela Merkel (CDU) krijgt hiermee nog twee weken de ruimte om tot een Europese oplossing te komen. De regeringsc­risis, die dreigde wanneer Seehofer zijn nieuwe plannen met onmiddelij­ke ingang in werking zou stellen, is hierdoor vooralsnog afgewend.

Seehofer wil dat migranten die geen papieren hebben of al in een ander land van de Europese Unie geregistre­erd staan, bij de grens worden tegengehou­den. De minister wil ze terug kunnen sturen naar de desbetreff­ende lidstaten. Het plan van Seehofer heeft gezorgd voor een conflict tussen het CSU en de zusterpart­ij CDU van bondskanse­lier Merkel. De twee partijen zijn op landelijk niveau verenigd onder dezelfde paraplu, maar kregen afgelopen week ruzie over het asielbelei­d.

Merkel blijft vasthouden aan haar ‘Wir schaffen das’-beleid en wil dat er een Europese aanpak komt voor het migratiepr­obleem. Volgens de bondskanse­lier zitten haar partij en de CSU op één lijn. “We willen beide minder migranten opvangen en het asielbelei­d beter organisere­n.” Eind juni is er een grote Europese top waar de regeringsl­eiders van de lidstaten bijeenkome­n om onder andere te praten over migratie. Merkel hoopt in Brussel plannen te maken voor een nieuw EU-beleid.

De CSU benadrukte maandag dat ze beslist een strenger asielbelei­d wil. Als het Merkel niet lukt om binnen twee weken goede afspraken te maken, wil de partij dat Duitsland alsnog zelfstandi­g stappen onderneemt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname