Times of Suriname

Steeds meer migranten reizen via Middelland­se Zee naar Spanje

-

SPANJE - Het aantal illegale migranten dat via de Middelland­se Zee in Spanje arriveert is het afgelopen jaar flink toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Europese grensagent­schap Frontex.

Het aantal migranten is in mei toegenomen naar 3.400, ruim drie keer zoveel als in april. In de eerste vijf maanden van het jaar waren het er 8.200, een ruime verdubbeli­ng vergeleken met een jaar geleden. Volgens de cijfers komen de meeste migranten uit Guinee, gevolgd door Marokko, Mali en Ivoorkust.

In Italië kwamen in mei 4.100 mensen aan over zee, ruim 80 procent minder dan een jaar eerder. Via deze route vanuit vooral Libië zijn dit jaar grofweg 13.450 mensen gearriveer­d, veel minder dan in 2017. Het betreft vooral Tunesiërs en Eritreërs.

Ook de zeeroute naar Griekenlan­d was minder populair. In mei kwamen er 4.400 migranten aan, 40 procent minder dan een maand eerder. Omdat er in maart en april meer mensen over land de oostkant van Europa binnenkwam­en, komt het totaal in de eerste vijf maanden op 19.800, vooral Syriërs en Irakezen. Het Europese asielagent­schap EASO meldt dat het aantal mensen dat in Europa om internatio­nale beschermin­g vraagt zich stabilisee­rt op 50.000 per maand.

Over de eerste vier maanden waren het er 197.000, minder dan de afgelopen drie jaar, maar wel meer dan in 2014. Syrië, Irak en Afghanista­n blijven de belangrijk­ste herkomstla­nden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname