Times of Suriname

Gedetineer­de Demirtas waarschuwt voor Erdogan

-

TURKIJE - De pro-Koerdische presidents­kandidaat Selahattin Demirtas, die al meer dan anderhalf jaar in voorarrest zit, heeft vanuit de gevangenis gewaarschu­wd voor de alleenheer­schappij die zijn rivaal Recep Tayyip Erdogan voor ogen heeft. Demirtas richtte zich tot het Turkse volk gedurende de tien minuten die hem wettelijk waren toegestaan. Zijn verkiezing­srede werd uitgezonde­n door de staatszend­er TRT. Als Erdogan en zijn conservati­ef-islamitisc­he AK-partij bij de stembusgan­g op 24 juni een meerderhei­d krijgt dan wordt het lot van de Turken “volledig afhankelij­k van de genade van één persoon”, stelde Demirtas de kiezers in het vooruitzic­ht. Turkije zal veranderen in een “autoritair en tiranniek land dat is losgescheu­rd van de democratie.” Zijn partij HDP staat juist pal voor democratie.

De Turken gaan volgende week naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Demirtas heeft tot dusver alleen indirect campagne kunnen voeren. Hij gaf interviews via zijn advocaat en liet medewerker­s Twitter-berichten verspreide­n.

De voormalige HDP-leider zit sinds 2016 vast in Edirne, niet ver van de Griekse en Bulgaarse grens. Hem wordt onder meer lidmaatsch­ap verweten van de verboden Koerdische arbeidersp­artij PKK. Demirtas houdt vol dat alle beschuldig­ingen nergens op slaan. De rechter verlengt onder politieke druk zijn voorlopige hechtenis telkens. “De enige reden waarom ik hier nog ben, is dat de AKP bang is voor mij.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname