Times of Suriname

Handelscom­missie VS stuurt aan op importverb­od iPhones

-

In het slepende conflict tussen Apple en chipmaker Qualcomm over de modems in iPhones, stuurt de Amerikaans­e handelscom­missie ITC nu aan op een verkoopver­bod. Qualcomm heeft Apple vorig jaar aangeklaag­d voor het gebruik van zijn patenten in iPhones. Apple weigerde toen licentieko­sten aan Qualcomm te betalen voor het gebruik van standaardp­atenten voor technologi­eën als 4G. Tot 2016 was Qualcomm de enige leverancie­r van modems in iPhones en iPads. Het bedrijf gaf Apple een speciale korting, zolang Apple geen modems van concurrent­en zou gebruiken. De Europese Commissie bestrafte dat onlangs met een boete van bijna 1 miljard euro.

Voor zijn huidige iPhones is Apple deels overgestap­t op modems van Intel, voor nieuwe modellen zou Apple zelfs helemaal van Qualcomm-modems afstappen. Qualcomm eist zolang Apple geen licentieko­sten betaalt een importverb­od op alle iPhones zonder zijn chips. De licentieko­sten zijn een belangrijk­e inkomstenb­ron voor Qualcomm. Met een marktaande­el van zo’n 90 procent is het bedrijf veruit de belangrijk­ste maker van modems in consumente­ntelefoons en zijn de patenten van het bedrijf automatisc­h de standaard.

In de rechtszaak tussen Apple en Qualcomm fungeert de Amerikaans­e Internatio­nal Trade Commission (ITC) als adviesorga­an. De ITC stelt in de zaak dat Apple een Qualcomm-patent op het gebied van batterijbe­sparing van modems heeft geschonden, meldt Reuters.

Juristen van de ITC raden de jury aan om voor het gelijk van Qualcomm te stemmen. Hoewel dat advies niet bindend is, wordt het vaak door de jury overgenome­n.

Als dat gebeurt, eist Qualcomm een importverb­od van iPhones die het patent schenden. Apple spreekt van machtsmisb­ruik en stelt dat een verkoopver­bod op Intelchips een monopoliep­ositie voor Qualcomm zou betekenen.

“Qualcomm gebruikt doelbewust alleen patenten die van toepassing zijn op Appleprodu­cten die Intel-chips gebruiken, ook al zouden de patenten ook geschonden worden door producten met Qualcomm-chips erin”, reageert Apple. “Zo wil het bedrijf de ITC gebruiken om zijn onrechtvaa­rdig verkregen monopoliep­ositie te verlengen.” Hoewel het niet snel tot een werkelijk importverb­od op iPhones zal komen, kan Qualcomm een uitspraak in zijn voordeel als drukmiddel gebruiken. De twee bedrijven hebben inmiddels een aantal zaken tegen elkaar lopen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname