Times of Suriname

Ex-topman Carrefour ziet na veel protest af van vertrekpre­mie

-

PARIJS - Voormalig topman Georges Plassat van supermarkt­keten Carrefour zal zijn vertrekpre­mie van bijna 4 miljoen euro niet incasseren. De Franse ex-CEO kreeg namelijk veel kritiek van werknemers, vakbonden en de Franse overheid.

Plassat ziet vrijwillig van de bonus af, meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van een persverkla­ring van Carrefour.

De ex-CEO had volgens zijn contract recht op de bonus. In een clausule stond namelijk dat hij de miljoenenp­remie zou krijgen als hij niet naar een concurrent van de Franse supermarkt­keten zou overstappe­n. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, noemde de bonus ‘onbegrijpe­lijk en schokkend’ gezien de slechte staat waarin hij het bedrijf achterliet. Le Maire: “Om die problemen op te lossen, moet de nieuwe directie herstructu­reringsmaa­tregelen nemen die tot banenverli­es en winkelslui­tingen zullen leiden. Deze mislukking kan niet met een dergelijke premie worden beloond.”

Plassat vertrok in juli 2017. Vrijdag werd zijn vertrekpre­mie met 68 procent van de stemmen goedgekeur­d tijdens de jaarlijkse aandeelhou­dersvergad­ering. Vakbonden en aandeelhou­ders protesteer­den en ook in de Franse media verschenen negatieve reacties.

Dat hij afziet van de bonus betekent niet dat Plassat met lege handen vertrekt. De premie maakte deel uit van de totale vergoeding van 13,17 miljoen euro die de aandeelhou­ders voor Plassat voor zijn diensten in 2017 hadden goedgekeur­d.

De 69-jarige ex-CEO heeft ook al een nieuwe baan, meldde de Belgische krant De Tijd zaterdag. Hij wordt hoofdadvis­eur bij de Belgische zakenbank Degroof Petercam in Parijs.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname