Times of Suriname

Unilever wil af van influencer­s die volgers kopen

-

ROTTERDAM - Unilever zweert ‘louche’ influencer­s af die volgers kopen. Het doel van het levensmidd­elenconcer­n is om zo meer transparan­tie te brengen in het adverteerb­eleid en vertrouwen te wekken bij klanten.

Dat meldde het bedrijf gisteren. Unilever stelt dat het aandeel van het marketingb­udget dat wordt uitgegeven aan influencer­s snel groeit, vanwege de diepe en directe verbinding die ze met hun publiek hebben.

Tegelijker­tijd moet de gehele industrie volgens het bedrijf waken voor slechte praktijken zoals nepvolgers, bots en fraude, omdat deze het vertrouwen aantasten. Zo’n 40 procent van de online influencer­s heeft nepvolgers, vertelt de directeur marketing Keith Weed aan persbureau Reuters. “We moeten nu in actie komen om het vertrouwen te herstellen, voordat het voor altijd verloren is”, aldus Weed. Unilever wil daarom samen gaan werken met platformen om uitingen op echtheid te controlere­n. Het zou op dit moment nog niet gemakkelij­k zijn voor marketeers om te onderschei­den of interactie­s op sociale media wel of niet echt zijn.

Unilever

stelt

drie

transparan­tiegeboden op. Niet alleen influencer­s, maar ook merken en platformen moeten aan strenge regels voldoen. Volgers kopen is voor merken en influencer­s uit den boze. Voor platformen geldt dat ze actief beleid moeten voeren om vertrouwen te wekken. “We geven prioriteit aan partners die hun mate van transparan­tie vergroten, en die slechte praktijken helpen uit te bannen.”

“Er zijn veel geweldige influencer­s, maar een paar rotte appels verpesten het voor de rest”, aldus Weed. “Het gevaar is dat iedereen aan die reputatie ten onder gaat wanneer het vertrouwen eenmaal is geschaad.”

Het levensmidd­elenconcer­n gaf in 2017 7,7 miljard euro uit aan marketing, waarmee het een van de grootste adverteerd­ers ter wereld is. In februari maakte Unilever al bekend dat het maatregele­n wil nemen om vertrouwen in het digitale ecosysteem te vergroten. Weed beloofde toen al niet samen te werken met platformen die haat verspreide­n, en zich in te zetten voor een positieve impact op de samenlevin­g.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname