Times of Suriname

Thomas droeg 300 kilo en groot geheim met zich mee

-

Jarenlang worstelde de Australisc­he Thomas Teneti (43) met de kilo’s, maar ook met een groot geheim. Hij woog bijna 300 kilo en zag het niet meer zitten. Maar toen hij zijn geheim deelde, vlogen plots ook de kilo’s eraf. Thomas Teneti voelde zich zo slecht, dat hij maar bleef eten. Ongezonde afhaalmaal­tijden, pizza’s: alles wat vol calorieen zat, was goed. “Ongezond eten was voor mij zoals een medicijn”, zegt de Australiër. “Het was de gemakkelij­kste oplossing. Nog liever at ik mij dood, dan eraan te denken mijn geheim te delen. Ik was bang om de teleurstel­ling te zien op de gezichten van mijn familie.”

Thomas groeide op in een religieus gezin en vond het erg belangrijk wat zijn ouders van hem dachten. Maar toen de man uit Queensland bijna 300 kilo woog, veranderde een gesprek met zijn neef zijn leven. Hij raapte al zijn moed bijeen en vertelde de waarheid: de Australiër valt op mannen. De reactie van zijn neef was niet wat hij verwachtte. “Dat is toch geen reden om het leven op te geven”, kreeg hij als antwoord. Later vertelde hij het ook aan zijn ouders. “Ik heb het altijd gedacht, maar ik wilde het zelf niet zeggen of vragen”, kreeg hij van zijn moeder te horen. Zijn vader was wel verrast, maar boos of beschaamd was hij niet. “Ik wist toen dat ik op de steun en liefde van mijn ouders kon blijven rekenen.”

Het was een grote opluchting en dat veranderde ook op andere vlakken zijn leven. Hij kreeg weer plezier in het leven en de vier afhaalmaal­tijden per dag ruilde hij in voor gezonder eten. Hij ging drie liter water per dag drinken en sloot zich aan bij een programma om gewicht te verliezen. De kilo’s vlogen er vervolgens vanaf: in vijf maanden verloor hij 100 kilo. Thomas werd zelfs ambassadeu­r van het afvalprogr­amma dat hij zelf volgde. “Ik hoop dat mijn verhaal ook anderen kan inspireren”, zegt hij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname