Times of Suriname

Historicus schakelt helderzien­de in om ‘heilige’ schedel op te sporen

-

Een bijzondere ontdekking in het dorpje Noordwijk. Een paragnost stuitte hier op een schedel. En niet zomaar eentje: het zou een overblijfs­el zijn van de Heilige Jeroen. Deze Heilige Jeroen was een Schotse priester die onthoofd werd door de Vikingen. Omdat de schedel geneeskrac­htig zou werken, kwamen er in de 14de eeuw duizenden pelgrims naar het dorp. Cultuurhis­toricus Harrie Salman dacht: die schedel moet hier nog ergens liggen en schakelde een paragnost in.

Met een wichelroed­e ging paragnost Chris Zoet vervolgens op zoek naar de schedel. “Ik volgde de wichelroed­e en we kwamen bij de buitenmuur van de kerktoren uit”, vertelt hij aan

“De wichelroed­e wees naar binnen toe en toen zei ik: ik zie helderzien­d dat hij 1 meter diep ligt. Tegen de buitenmuur aan.”

Precies op de plek die Zoet aanwees, werd er een schedel opgegraven. “Dat is op zich al een wonder”, zegt cultuurhis­toricus Salman. “Maar nu moet nog onderzocht worden of de schedel ook echt van de Heilige Jeroen is.”

Antoine Wilbers van archeologe­nbureau IDDS is een van de archeologe­n die moeten uitzoeken hoe oud de schedel is, waar de persoon geleefd heeft en of er DNA inzit. “Voor hetzelfde geld blijkt het helemaal niet van een man te zijn, maar van een vrouw”, zegt Wilbers. Over twee maanden volgt de uitslag van het archeologi­sch onderzoek, maar paragnost Zoet is alvast overtuigd: “Dit is echt geen gelukstref­fer.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname